Belföld

Az alappótdíjat követeljék a bliccelő gyermekek szüleitől!

Az ombudsman szerint változtatnia kellene pótdíjazási rendszerén a BKV-nak.

A Budapesti Közlekedési Vállalat 24.500 forintos fizetési felszólítást küld a szülőknek, ha a gyermeküket bliccelésen kapták, és 30 napon belül nem fizették be a pótdíjat. Az országgyűlési biztosnak ezt az eljárást több szülő sérelmezte, mert gyermekeik nem számoltak be otthon a jegyellenőrzésről, így a szülők arról sem tudhattak, hogy be kellene fizetniük az idővel jelentősen emelkedő pótdíjat.

Szabó Máté jelentésében arra figyelmeztet, hogy a 14 éven aluli gyermekek nem képesek számolni a bliccelésből származó jogkövetkezményekkel, gyakran előfordul, hogy elfelejtenek jegyet venni, vagy rosszul osztják be a pénzüket, és már nem marad a jegyre. Ilyenkor nem feltétlenül tehető felelőssé a szülő a növekvő pótdíjjal, hiszen nem is értesült a történtekről – mutatott rá.    

Szabó Máté úgy véli, a jelenlegi jegyárakhoz képest a fővárosban elég magas a pótdíj: két napon belül 6000, utána 12.000 forint, de 30 napon túl, a postai értesítéskor már 24.500 forint, ami a 2011-re megállapított minimálbérnek csaknem az egyharmada. Az országgyűlési biztos ezért kezdeményezte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternél, hogy dolgozzák ki a 18 éven aluli gyermekek pótdíjazásának keret- és részletszabályait. A közlekedési társaságok csak az alapösszegű pótdíj megfizetését követelhessék a gyermeknek vagy törvényes képviselőjének postán küldött első értesítésben, és csak azután növekedhessen a pótdíj – javasolja az ombudsman.

Szabó Máté vizsgálta a pótdíj mint szankció jogi szabályozását is, és megállapította, hogy széttagolt, nehezen követhető, és felveti a jogbiztonság sérelmének állandó és közvetlen veszélyét. Az országgyűlési biztos ezért felkérte az igazságügyi minisztert arra is, hogy kezdeményezze a pótdíjra vonatkozó teljes jogi szabályozás áttekintését, és kezdje meg az újraszabályozás előkészítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik