Belföld

Szabó: Három ombudsman nem több, mint egy

Az egységes ombudsmani hivatal egyaránt megvizsgálja majd a kisebbségi és a jövő nemzedékek jogainak érvényesülését - mondta az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman jövőre az állampolgárok kezdeményezésére is kérheti az Alkotmánybíróságtól a jogszabályok utólagos vizsgálatát, a hamarosan hatályba lépő alaptörvény szerint a szűrő szerepét tölti majd be – erről Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A lap szerdai számában megjelent interjúban Szabó Máté elmondta azt is: januártól megváltozik a hivatal felépítése. A teendőket egyetlen biztos látja el két helyettessel. Erről azt mondta: a három nem több, mint az egy, az egységes ombudsmani hivatal egyaránt megvizsgálja majd a kisebbségi és a jövő nemzedékek jogainak érvényesülését.

Szabó Máté az interjúban arról is beszélt, hogy a következő esztendőben a szigor növekedése és a börtönrezsim változása miatt ismételten áttekinti a fogvatartottak helyzetét, és elemzi azt is, miként hatnak az új munkaügyi rendelkezések az állampolgárok alapvető jogaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik