Belföld

Hóbárány született

Szenteste reggelére karácsonyi bárányt kaptak ajándékba a dunaújvárosiak

Kapcsolódó cikkek

Egész éjjel dolgozott öt fiatal. Pénteken 23 órakor kezdték a munkát. Havat gyűjtöttek, majd bárányt formáztak belőle. Reggel 6 órára készültek el vele.

A meglepetéssel a Bartók Béla tér mögötti szoborpárosnál kíván békés szentestét minden rácsodálkozónak Kalácska Gábor, Traum Dániel, Oncsák Zsolt, Semegi Zoltán, Specia Stefano.

A bárány már a második hószobor Dunaújvárosban az idén. Néhány napja Traum Dániel és Kalácska Gábor a Várnai testvérpár segítségével hócsigát készített.Öt óra alatt született meg a 165-170 cm magas, 3 -3.5 méter széles csiga, december 20-án. A szarvát mára letörték, de a csigaház még ma is látható, sőt rá is lehet ülni.

A fiatal hószobrászok egy évvel ezelőtt kezdtek el alkotni.Akkor hósün készült, majd egy 9 méteres dinoszaurusz. A szobrok tüskéi jégcsapok voltak.

A fiatalok abban reménykednek, hogy sok hó esik még az idén. Terveik szerint hasonló lényeket, vagy a város történelméhez kapcsolódó, ókori romot, oszlopcsarnokot, labirintust szeretnének létrehozni. Persze ehhez segítségre is szükségük lenne, mert ha több embert be tudnának vonni, sokkal monumentálisabb dolgok is készülhetnének – mondta a Fehérvár24-nek Kalácska Gábor.

Kalácska Gábor 26 éves, díszleteket és jelmezeket külföldi filmeknek is készít. Munkáit láthatjuk Brad Pitt zombifilmjében, és az ugyancsak Magyarországon is forgatott Sas című filmben. A film 2009-ben Kevin Macdonald rendezésében készült, és idén márciusban mutatták be nálunk a mozikban.

Traum Dániel 22 éves, fotós, és Budapestre jár iskolába. Kalácska Gábor szerint „ügyesen foglalatoskodik a fotókkal”.

A két fiatal, ha ihletet kap, akkor hó nélkül is akcióba lendül. A legújabb hószobor előtt a dunaújvárosi köztéri szobrokra húztak maszkot a szmogriadó idején. Kalácska Gábor azt mondja akcióikkal céljuk az is, hogy „megmutassák az embereknek, van más arca is az életnek, ne csak arra figyeljenek, ami rossz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik