Szórakozás

Hócsiga az ovinál

Három nappal ezelőtt született Dunaújvárosban a két fiatal hószobrász alkotása.

Öt óra alatt készült el a 165-170 cm magas, 3 -3.5 méter széles csiga, december 20-án.

Amikor leesett az első hó a városban, és 5-6 centiméteres lepelként meg is maradt, négyen – dunaújvárosi fiatalok- úgy gondolták, hogy ingyen van, és el kezdték gyűjteni. A Várnai testvérpár segített nekik, de mivel menniük kellett valahova így Traum Dániellel ketten fejezték be az alkotást- tudta meg a Fehérvár24 Kalácska Gábortól.

A hószobor nagyobb egy személyautónál. A szarvát mára letörték, de a csigaház még ma is látható, sőt rá is lehet ülni.

Az első próbálkozásról – amely éppen egy éve történt- így mesél a fiatal díszlet- és jelmeztervező:

Ötletet részben az adott, hogy a frissen esett hó jól tapadt. “Sokan nem szereik a havat, mert hideg, de őket vonzza a tisztasága, és hogy lehet belőle alkotni. Aztán volt egy faház nevű épületsor, amelyen másfél méteres jégcsapok nőttek, 50-60 darab. Gondolkoztak azon, hogyan lehet azokat felhasználni. Először egy hósün született belőlük. Utána- mivel sok hó volt – beszerveztek több segítőt és egy 9 méteres dinoszauruszt készíttek.„ A szobrokba beleszúrták a jégcsapokat, így lett a sünnek és a dínónak is tüskéje.

A fiatal dunaújvárosi alkotók abban reménykednek, hogy sok hó esik még idén télen, és akkor tovább szobrászkodnak.

Terveik szerint hasonló lényeket, vagy a város történelméhez kapcsolódó, ókori romot, oszlopcsarnokot, labirintust szeretnének létrehozni. Persze ehhez segítségre is szükségük lenne, mert ha több embert be tudnának vonni, sokkal monumentálisabb dolgok is készülhetnének – hangsúlyozza Kalácska Gábor.

A hószobrászat jó csapatépítő tréning. Azt szeretné, ha az emberek kizökkennének a hétköznapi szürkeségből, ezzel talán pluszt tudnának adni egymásnak. Ezért iskészítették a hócsigát éppen egy óvoda elé. Úgy gondolták, legyen meglepetés az ovisoknak- mondta Kalácska Gábor.

Kalácska Gábor 26 éves, díszleteket és jelmezeket külföldi filmeknek is készít. Munkáit láthatjuk Brad Pitt zombifilmjében, és az ugyancsak Magyarországon is forgatott Sas című filmben. A film 2009-ben Kevin Macdonald rendezésében készült, és idén márciusban mutatták be nálunk a mozikban.

Traum Dániel 22 éves, fotós, és Budapestre jár iskolába. Kalácska Gábor szerint „ügyesen foglalatoskodik a fotókkal”.

A két fiatal, ha ihletet kap, akkor hó nélkül is akcióba lendül. A legújabb hószobor előtt a dunaújvárosi köztéri szobrokra húztak maszkot szmogriadó idején. Kalácska Gábor azt mondja akcióikkal céljuk az is, hogy „megmutassák az embereknek, van más arca is az életnek, ne csak arra figyeljenek, ami rossz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik