Belföld

Erővágó vetett véget az élőláncnak

LMP-s aktivisták és képviselők láncolták magukat péntek délelőtt az Országház elé. Így tiltakoztak a kormány ellen.

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat péntek délelőtt a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához. Így próbálták kint tartani a képviselőket.

Az Országház ülésére érkezők nem tudnak autóval behajtani a területre. A Lehet Más a Politika Facebook-oldala szerint Kukorelly Endre például egy behajtó autóra támaszkodva állította meg az egyik Fideszes képviselőt, a többiek pedig befeküdtek elé.

A rendőrök sorfalat állnak. Az északi kapunál állítólag némi dulakodás is volt. Vágó Gábor országgyűlési képviselő a Hír24-nek elmondta: őt a rendőrök két karjánál megfogták, így tették arrébb. Mostanra azonban már újra az északi kapunál van. Vágó hozzátette: “Addig maradunk, amíg kell.”

Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetők az összes kaput lezárták. Bejáratonként nagyjából tízen lehettek. A Jászai Mari térnél fideszes képviselők nevét skandálták. A Parlament felújításánál dolgozó munkások a tüntetőket „Jók vagytok!” kiáltással bíztatták.

A rendfenntartók Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, lemond a mentelmi jogáról. A Hír24-nek Dorosz Dávid azt mondta: ő is.

A kormánytagok csak gyalogosan jutottak be a Parlamentbe. Kollégáink szerint Lázár János frakcióvezető rutinosan taxival érkezett, majd kiszállt, boldog karácsonyt kívánt a tüntetőknek és besétált az Országházba. A tömeg eközben azt skandálta: “Szavazógép!”. A Parlament háromszor is szünetet rendelt el.

A helyi rendőrparancsnok egy hangosbemondón szólította fel a kaput lezárókat, hogy fejezzék be a demonstrációt és hagyják el a területet. A tüntetőket erővágóval szedték le a láncokról. A demonstrálókhoz odasétáló Gyurcsány Ferencet rendőrautóval vitték el. Információnk szerint a volt miniszterelnökön kívül szintén a Gyorskocsi utcába került az MSZP-s Mesterházy Attila, Lendvai Katalin, Lamperth Mónika, Gúr Nándor, körülbelül tíz LMP-s és összesen négy DK-s képviselő. Úgy tudjuk, fél kettő után aztán elkezdték kiengedni a képviselőket, de az aktivisták egyelőre még a fogdában vannak.

“Ugye, nem árulod el a demokráciát?”

A párt néhány tucat aktivistája péntek reggel az Országház déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel. Kezükben a kormánypárti képviselők A3-as lapokra kinyomtatott fényképeit tartották, amelyen az adott politikus neve és párthovatartozása mellett az “Ugye, nem árulod el a demokráciát?” felirat volt olvasható.

Az ellenzéki párt közleményében azt írta, egy hosszú folyamat végét és egy új korszak kezdetét jelzi, hogy december 23-án az Országgyűlés többsége minden bizonnyal elfogadja a választójogi törvényt, a stabilitási törvényt, az új jegybanktörvényt és a házszabály módosításait.

Szerintük az új választójogi törvényben a választókerületek határait olyan manipulatív módon rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak, és a választásból még akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen, ha nem rá szavaznak a legtöbben.


“Ki kell jönnünk a ház falai közül” (Fotó: Facebook)

A stabilitási törvényt azért kifogásolják, mert szerintük arról gondoskodik, hogy a Fidesz ellenzéke akkor se tudjon kormányozni, ha mégis megnyerné a választást, hiszen a törvény kétharmadba betonozza az igazságtalan egykulcsos adót, vagyis a következő kabinetnek is a “bukott Orbán-Matolcsy recept” szerint kéne kormányoznia.

Az LMP az új jegybanktörvénnyel kapcsolatban azt írja: a kormánytöbbség maga alá gyűri a Magyar Nemzeti Bankot, és ezzel “az utolsó tégla is a helyére kerül a köztársaság romjain épülő új, fideszes pártállam épületében”.

A házszabály módosítását pedig azért ítélik el, mert véleményük szerint lehetővé teszi, hogy a parlamenti ellenzéket teljesen elhallgattatva döntsön a kormánytöbbség az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatokról.

Délután jön a folytatás

Az LMP szerint 2011. december 23. az Orbán-rendszer megszületésének napja. “A köztársaság helyébe lépő Orbán-rendszer gépezetében az utolsó fogaskerekek is a helyükre kerülnek. A parlamentáris demokrácia híveiként az elmúlt másfél évben minden tőlünk telhetőt megtettünk az Országgyűlésben. A házon belüli eszközeink elfogytak. Ezért ki kell jönnünk a ház falai közül, és jeleznünk kell ezt a korszakhatárt” – fogalmaznak a közleményben. Ezért – folytatják – ezen a napon nem tehetnek mást, mint hogy “új ellenállást” hirdetnek az új rendszerrel szemben, ennek az ellenállásnak pedig “konfrontatívnak, de erőszakmentesnek kell lennie”.

Az ellenzéki párt szerint az új ellenállás legerősebb fegyvere az igazság. “Ez a rendszer meg fog bukni, el fog tűnni, amint a társadalom egésze megtudja róla az igazságot, s ha az ellenzék hangot ad ennek az igazságnak” – teszik hozzá.

Szerintük az LMP, csak egy szereplője lehet az igazság kimondására szerveződő ellenállásnak, ezért remélik, hogy december 23-án együtt emelhetik fel a szavukat a parlamenten belüli és kívüli ellenzék minden tömörülésének tagjaival, akiknek fontos a demokrácia megvédése.

Úgy vélik az Orbán-rendszer nem lesz tartós, meg fogja rendíteni a 2012-es népszavazás, amely visszaadja a munkavállalók elvett jogait, és romba fogja dönteni a 2014-es országgyűlési választás.

“Készüljünk arra, hogy nemsokára együtt fogjuk újjáépíteni a köztársaságot” – zárja közleményét az LMP.

Az MSZP szolidaritását fejezte ki

Az MSZP szolidáris mindazokkal, akik az utcán demonstráltak – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a párt elnöke, frakcióvezetője, miután képviselőcsoportjuk elhagyta az Országgyűlés plenáris ülését. Mesterházy Attila ezt még azt megelőzően közölte, hogy frakciótársaival együtt bekapcsolódott volna az LMP Parlament előtt tartott demonstrációjába, ahonnan több szocialista politikust előállították a rendőrök.

Mesterházy Attila közölte: megkérte képviselőcsoportja frakcióvezető-helyetteseit, hogy menjenek el a rendőrségre, és “ha kell, akkor jelenlétükkel, jogi tudásukkal fejezzék ki szolidaritásukat frakció nevében”.

Az is magától értetődik, hogy a délutáni demonstráción már a szocialisták is jelen lesznek – közölte. Fontosnak nevezte, hogy ezen minél többen részt vegyenek, függetlenül attól, hogy ki szervezi azt.

“Magyarországon ellenzéki összefogásra van szükség, minden demokratikus mozgalomra, pártra szükség van ahhoz, hogy meg lehessen menteni az országot a csődtől” – jelentette ki.

4K! üdvözli az LMP-t az ellenzéki térfélen

A Negyedik Köztársaság mozgalom üdvözli az LMP politikai irányváltását – írják közleményükben. Így fogalmaznak: A 4K! örömmel fogadja, hogy az LMP feladta a „se itt, se ott nem vagyok” politikát, és belátva, hogy a köztársaság felszámolásakor nem lehet középen egyensúlyozni, csatlakozott az Orbán-rendszer ellenzékéhez.

Hozzáteszik: az LMP korábban kategorikusan elutasította az ellenzéki összefogás lehetőségét. Ezért a 4K! egy majdani köztársasági szövetség megszületése szempontjából bíztató jelnek tartja, hogy az LMP kifejezte az együttműködési készségét a többi ellenzéki mozgalom és szervezet felé.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik