Belföld

Kitiltották az Index.hu-t a Parlamentből

Egy, az Országházban készített videóval verték ki a biztosítékot.

Állítólag megsértették az országgyűlés méltóságát, emiatt az Index.hu összes munkatársát kitiltották a parlamentből. Az Indexvideó a Facebookon hozta nyilvánosságra a házvezetőség döntését.

Az indoklás szerint: “Az Index.hu hírportálon 2011. december 20-án megjelent „Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!” című videó készítői (…) már nem csak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is. Mindezek alapján az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index.hu hírportál újságírói részére 2011. december 21-től az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat.”


Az ülésterem látványa a karzatról
Fotó: Kummer János

Egy Orbán-kép miatt is volt már szőnyeg széle

Nem ez az első eset, hogy a házelnök szankciókat alkalmaz az újságírókkal szemben. Korábban szintén az Index illetve az [origo] fotósait tiltották ki az országgyűlésből. Kövér László házelnök akkor azt mondta: a fényképészek megszegték az egyik szabályt, mely szerint tilos a képviselői felszólalások kéziratait lefotózni. Mindkét online újság egy héttel korábban hozott nyilvánosságra képeket, melyeket Orbán Viktor beszéde közben készítettek a miniszterelnökről és jegyzeteiről. A fotókon többek közt az is látszódott, hogy a kormányfő mely pontokat húzta ki előre megírt mondandójából. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy év eleje óta a házelnök az ülésterem feletti karzatra “száműzte” a nem MTI-s fotósokat, mondván, zavarják a Parlament munkamenetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik