Belföld

A betegek számláját kifizeti Győrnek a szlovák eü-kassza

Az 1400 eurós fizetést keveslik, ezért 1200 szlovákiai orvos mondott fel december elején. A győri és mosonmagyaróvári kórház szükség esetén fogadja a szlovák betegeket. Gyógyításukat a szlovák biztosító fizeti.

Válság a szlovák egészségügyben. A béremelésüket, valamint a kórházak részvénytársaságokká történő átalakításának leállítását követelő orvosok december 1-ig nem állapodtak meg az illetékes minisztériummal, így 1200 doktor adta be felmondását. A pozsonyi egyetemi kórházban például csütörtök reggel 287 orvos nem vette fel a fehér köpenyt. Az egészségügyi miniszter azonnal Szócska Miklóshoz fordult humanitárius segítségért, aki 13 határ menti kórházat bízott meg az északi szomszédunktól érkező, sürgősségi, akut betegek ellátására. Így a mosonmagyaróvári és a győri kórháznak is készülnie kell a krízis állapotra. Az elmúlt napokban még nem érkezett páciens, hiszen a szlovák létesítmények megpróbálnak mindent házon belül elintézni, a sürgősségi ügyeket ellátják napközben, problémás helyzetben pedig korlátozott számban fogadják az előjegyzett pácienseket. Legalábbis az elmúlt két napban ez volt a gyakorlat, de bármikor szállíthatnak rászorulót a győri kórházba.

Természetesen nemcsak a bérek – ami jelenleg átlagosan 1400 euró – miatt tüntetnek a szakemberek, hanem a kórházak kedvezőbb finanszírozását, és a személyi normatívák rendszerének bevezetését is szeretnék elérni. Hogy mikor sikerül egyességre jutniuk a minisztériummal nem tudni, de az biztos, hogy ha Győrben szükségessé válik a segítségnyújtás, akkor az ide szállított betegek költségeit – az uniós gyakorlatnak megfelelően – a szlovák biztosító fedezi. Így még az OEP is jól járhat, hiszen a kinti finanszírozás magasabb a hazai áraknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik