Belföld

Rogán: Eszünk ágában sincs elmozdítani az MNB elnökét

Csak Simor megbízatásának lejárta után lehet szó a jegybank és a PSZÁF összevonásáról. Januárban újra tárgyalunk az IMF-fel.

A jegybanktörvényt azért akarják módosítani, hogy megteremtsék az alkotmányos lehetőségét a két intézmény összevonásának. Az MNB független, illetve a monetáris tanács tagjai is függetlenek, amit mutat a legutóbbi kamatemelés is, amellyel a kabinet nem értett egyet – nyilatkozta a parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke szerdán a TV2 Mokka című műsorában.

Rogán Antal elmondta: várhatóan januárban folytatódnak az IMF-tárgyalások. Szerinte sikerül jobb megállapodást kötni a készenléti hitelnél, hiszen nem kölcsön kell, hanem csak egy védőháló annak érdekében, hogy biztonságosan tudják finanszírozni az országot a következő években.

Háromból két és fél

A fideszes politikus megjegyezte: az IMF-Európai Bizottság tárgyaló delegáció három kérést fogalmazott meg. Az első az volt, hogy ha lehet, a magyar pénzügyi rendszer stabilitása érdekében a kormány kössön megállapodást a Bankszövetséggel, s például rendezze a bankadó és a válságadók körüli kérdéseket. Ez megtörtént, s egyebek mellett rendezték a devizahitelesek helyzetét, s tételesen bemutatták a válságadók kivezetésének menetrendjét.

A másik kérés az volt, hogy a költségvetést igazítsák a várható európai növekedéshez és az euró várható forintárfolyam-szintjéhez. Ezt szintén megtette a parlament.

A harmadik kérés az volt, hogy vagy vonják vissza a jegybanktörvény módosítását, vagy egyeztessék a benne szereplő pontokat. Ez az Európai Központi Bankkal megtörtént. A bank tizenöt észrevételt tett, ebből tizenhármat maradéktalanul, a tizennegyediket ötven százalékban veszik figyelembe. A tizenötödiket pedig nem, mert az ország nem tagja az eurózónának, ezért még nem kell alkalmazkodnia hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik