Belföld

Elmeszelték Szilvásyt az UD Zrt.-ügyben

A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítélete szerint a Gyurcsány-kormány titokminisztere megsértette a cég, illetve vezetői személyiségi jogait.

Szilvásy György polipszerűen működő, államtitkok után fürkésző árnyék-titkosszolgálatként beszélt a társaságról 2008 szeptemberében, az MTV és a TV2 műsoraiban.

A három felperes összesen 4 millió forint nem vagyoni kártérítést követel tőle, ám az elsőfokú bíróság szerint a magánvagyonával nem felelhet valaki azért, amit hivatalos minőségében nyilatkozott, ezért a Fővárosi Bíróság e vonatkozásban elutasította a keresetet. Az ítélkezési gyakorlat szerint ilyen esetekben a munkáltatót – jelen ügyben a Miniszterelnöki Hivatalt – célszerű perelni.

Az UD Zrt.-ügyben 2008 őszén számos büntetőeljárás indult, ám azok néhány hónap után megszűntek. Időközben Szilvásy György, továbbá Tóth Károly volt szocialista nemzetbiztonsági bizottsági elnök és Dávid Ibolya, illetve Herényi Károly volt MDF-es politikusok ellen indult büntetőeljárás, melyben a jövő év elején születhet elsőfokú ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik