Belföld

Dávid Ibolya: tiszta kézzel vívtam politikai harcaimat

Az UD Zrt.-ügy keddi tárgyalásán a volt MDF-es politikus azt mondta, semmi köze nincs az Almássy Kornélt ért állítólagos fenyegetésekhez.

Almássy Kornél volt MDF-es politikus és Tombor András üzletember tanúként történő meghallgatásával folytatódott az UD Zrt. ügye a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden. A vád szerint Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és egykori párttársa, Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Ezért Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel, illetve Dávid Ibolyát még kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Almássy Kornél kedden arról beszélt, hogy észlelte, amint Dávid Ibolya egyre inkább nem a jobb-, hanem a baloldal felé “húz”, segíti a Gyurcsány-kormányt, együttműködési megállapodást köt a Tisztelet Társaságával, ezért elhatározta, hogy indul az elnökjelöltségért, ám 2008. szeptember 12-én ultimátumot kapott a pártvezetéstől, hogy “húzzon el” a közéletből.

Almássy aznap még úgy nyilatkozott, hogy kitart eredeti elképzelései mellett, ám másnapra már meggondolta magát és visszalépett az elnökjelöltségtől. Elmondása szerint azért, mert a fenyegetések olyan láncolata vette körül, amivel nem mert szembeszállni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fordult a hatóságokhoz, Almássy úgy válaszolt: később tett feljelentést, de akkor nem bízott a hatóságokban. Hozzátette: semmit nem tudott azokról az MDF életébe való beavatkozásra utaló, titokban rögzített hangfelvételekről, melyek nyilvánosságra kerülésével fenyegetve bírta rá a pártvezetés, hogy lemondjon az elnökjelöltségről.

Tombor András – aki Almássy barátja és a vádbeli cselekmények idején tanácsadója volt – tanúként arról beszélt, hogy a hangfelvételek vágottak, az azokkal kapcsolatos információk valótlanok, az MDF ellenük forduló vezetését pedig olyan “állami erők támogatták”, amelyekkel demokratikus úton nem lehetett szembeszállni.

Dávid Ibolya a tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy semmi köze nincs az Almássyt ért állítólagos fenyegetésekhez.

Az MDF húsz év után, 2010-ben esett ki a parlamentből, Dávid Ibolya a két évtizedből tizenegy éven át vezette a pártot, az első Orbán-kormányban igazságügyi miniszter volt.

Az UD Zrt.-ügy csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik