Belföld

Az MSZP már nem támogatja Paks bővítését

A pártban úgy vélik, a fukusimai baleset óta a bővítés társadalmi támogatottsága is csökkent.

Az MSZP nem támogatja a paksi atomerőmű bővítését – üzente a Népszabadságnak Mesterházy Attila szocialista pártelnök; a lap szerint ez jelentős fordulat, ugyanis az elmúlt húsz évben a szocialisták a leghívebb támogatóknak számítottak.

Az állami erőmű több ezermilliárdos bővítésére alapot adó 2009-es elvi határozatot az akkor még kormányon lévő MSZP és ellenzéki Fidesz is megszavazta, a szociálliberális koalíció ingadozó tagja, az SZDSZ szintén beadta a derekát, és az akkor független, volt MDF-esek többsége is az igen gombot nyomta meg – idézi fel a Népszabadság szombati cikke.

A lap szerint a fukusimai katasztrófa után az MSZP-ben változások mentek végbe, Mesterházy Attila nyáron egy blogbejegyzésben azt írta, a világban zajló események hatására “erősen meg kell fontolni a bővítés tervét”.

Józsa István szocialista képviselő, az energetikai munkacsoport tagja, a gazdasági bizottság alelnöke szerint az elmúlt húsz évben folyamatos párbeszéd volt a parlamenti pártok között a bővítést illetően, ám a Fidesz kormányra kerülése után megszűnt az ellenzék tájékoztatása. A pártban úgy vélik, a fukusimai baleset óta a bővítés társadalmi támogatottsága is csökkent, ezért most “széleskörű párbeszédet” követelnek, ami alatt népszavazást értenek, illetve tartanak megfontolandónak – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik