Belföld

Fenyegető államcsődről beszélt Gyurcsány Győrben

A Demokratikus Koalíció rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az IMF tárgyalások félbeszakadásáról.

A Demokratikus Koalíció tagtoborzó gyűléseinek utolsó állomásaként érkezett Győrbe. Gyurcsány Ferenc nem hagyta szó nélkül a pénteken félbeszakadt IMF-tárgyalást sem. A volt miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte a novemberben megkezdett tárgyalásokkal a kormány beismerte eddigi rossz gazdaságpolitikai döntéseit.

A pénteki eseményekre reagálva hozzátette: “Ha összehasonlítjuk a 2008-as és a mostani állapotot, akkor, kijelenthető, ma nehezebb helyzetben van az ország. Ennek alapvetően két oka van. Az egyik a magánnyudíjpénztáraktól elvett vagyonfelhasználással lenyomott költségvetési hiányszám kivételével minden gazdasági, pénzügyi adatunk rosszabb, mint 2008-ban. A másik pedig az, hogy mára a magyar kormánynak végtelenül rossz a megítélése a nemzetközi világban, rossz Európában és rossz a tengerentúlon. Magyarországnak ma nincsenek barátai, márpedig a megállapodáshoz együttműködő partnerekre volna szükség.”

“Egyetlen megoldás van a kialakult helyzet feloldására, mégpedig az, ha Orbán Viktor ugyanúgy egy nap alatt megváltoztatja az álláspontját az Európai Unió által kínált lehetőségekkel kapcsolatban, mint ahogy egy nap alatt megváltoztatta az IMF-fel való tárgyalások megindításáról szóló véleményét Brüsszelben” – mondta az egykori szocialista miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc javasolja Orbán Viktornak: a kormányfő figyelje meg, milyen következményei vannak annak, hogy a mai tárgyalások megszakadtak, s hozza meg azokat a gazdasági döntéseket, melyekkel meg tudja akadályozni a hétfő reggeli tőzsdenyitáskor, hogy a forint nagyarányú értékvesztésem essen át, vagy, hogy a forintkötvényeket csak hatalmas kamatfelárakkal lehessen vásárolni. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ez Magyarország érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik