Belföld

Csöngetnek a Hoffmann-tervnek

December 19-én a köznevelési törvény parlamenti végszavazásával egy időben a Kossuth téren a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) „csenget” a képviselőknek és a magyar iskoláknak.

„A Magyar Országgyűlés a hírek szerint december 19-én tartja a végszavazást arról a törvényről, melynek szakszerűtlenségét, méltánytalanságát hálózatunk a parlamenti vita kezdete óta nyilvánosan bírálta nemcsak a sajtóban és a közösségi médiában, de a Kossuth téri folyamatos Fogadóórákon is – emberközelben, személyes jelenléttel” – áll a HAT szerkesztőségünbkbe eljuttatott közleményében.

A hálózat a szavazással egy időben még egyszer felhívja a figyelmet a rossz törvény káros társadalmi következményeire és kiáll a gyerekközpontú, családbarát, pedagógust tisztelő humanista, demokratikus iskolarendszer mellett.

Mint a HAT egyik alapítója lapunknak elmondta, a demonstráción a hálózat alapítói mondanak majd beszédet, lesz két sátor, ahol folytatódik a szokásos Fogadóóra, zenészek, slam poetry-előadók színesítik a műsort. Molnár Lajos úgy fogalmazott, hogy várnak minden érdeklődő pedagógust, szülőt, civilt, akik tiltakoznak az ellen, hogy a magyar iskolarendszer 30-40 évet ugorjon vissza az időben.

A HAT, mint írtuk, november 15-től, a törvény parlamenti vitájának nyitányától folyamatosan demonstrál a Kossuth téren. A Fogadóórákra várták a pedagógusokat, szülőket, érdeklődőket, hogy megvitassák velük a Hoffmann-terv veszélyeit. A neves szakemberekből, civilekből álló hálózat úgy véli, az Országgyűlés előtt lévő törvény elfogadása esetén a magyar köznevelés rendszere egy XIX. századi nevelési koncepcióra építve, a diktatúrák világát idéző szabályozási környezetben, egy meghaladott tartalmi követelményrendszer alapján brutálisan szelektív iskolarendszert, szinte minden elemében centralizált-uniformizált óvodai-iskolai gyakorlatot fog eredményezni.

E véleményüket megküldték a képviselőknek is, és egyben meghívták őket a fogadóórára. Úgy tudjuk, több ellenzéki politikus fordult meg a Kossuth téri sátrakban. A több mint négy hete tartó demonstrációsorozaton emellett több ezer érdeklődőt láttak vendégül.

A HAT kidolgozott több szakmai anyagot a törvénnyel kapcsolatban, többek között tételesen cáfolta az államtitkárság által kidolgozott “Valótlanságok és tények az új köznevelési törvénnyel kapcsolatban” című dokumentumot. Videosorozatot készítettek „Csöngettek” címmel, amelyben szakemberek, pedagógusok, szülők, színészek mondják el, miért végzetesen rossz az ország jövőjét meghatározó köznevelési törvény.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik