Belföld

Pártatlanságot ígérnek az új bírói vezetők

Handó Tünde nem szégyelli barátait, rokonait, Darák Péter fájlalja, hogy kinevezésüket nem támogatta az ellenzék.

Személyem, munkám nem indokolja, hogy az ellenzéki frakciók nem támogatták kinevezésemet a Kúria élére – ezt Darák Péter közölte a Parlament folyosóján azt követően, hogy az Országgyűlés 275 igen szavazattal, 83 nem és 4 érvénytelen voks mellett megválasztotta őt új hivatalába. Darák megjegyezte: azon lesz, hogy mindenki megelégedésére végezze tevékenységét.


Handó Tünde modellváltást ígért

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Handó Tündét 258 igen szavazattal, 97 nem és 6 érvénytelen voks mellett helyezte a Ház az Országos Bírói Hivatal (OBH) élére. Handó Tünde a fideszes EP-képviselő, Szájer József felesége, emiatt sokan kétségbe vonták, képes-e pártatlanul ellátni hivatalát. Az ezt firtató kérdésre kijelentette: szakmai munkáját soha senki nem vonta kétségbe; amúgy e problémával húsz évvel ezelőtt kellett magában megküzdenie, amikor végzős egyetemistaként bírói pályára lépett. „Sosem volt titok, milyen családi, baráti kapcsolataim vannak, nem szégyelltem, nem tagadtam őket” – így fogalmazott Handó Tünde.

Sajtótájékoztatóján mindkét új vezető a „közvéleményhez” intézte szavait.

Darák Péter az eddiginél hatékonyabb, frissebb, „a jogkeresők igényeit jobban kiszolgáló” igazságszolgáltatást remél. Ígéretet tett a bírói szemlélet megújítására, a nyugati, „szolgáltató típusú” ítélkezési gyakorlat bevezetésére, melyben nem formális tárgyalások zajlanak, hanem „termékeny, kulturált jogi vitára törekszenek”.

Handó Tünde is „modellváltást” hirdetett. Annak kapcsán, hogy ma azonos típusú ügyek első tárgyalását az ország egyes részein pár héten belül kitűzik, míg másutt erre bő egy évet kell várni, kijelentette: igyekszik majd a jelenleginél egyenletesebben elosztani a „munkaterheket”.

Az év végéig – főbírói munkája mellett – a Legfelsőbb Bíróság elnöke vezeti a bírósági igazgatásért felelő csúcsszervet, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot. A feladatok és a pozíciók januártól elválnak egymástól. Ennek következménye, hogy Baka András eddigi főbíró nem töltheti ki mandátumát. Helyette a Kúria elnökének (főbírónak) Darák Pétert, az Országos Bírói Hivatal (OBH) élére Handó Tündét választotta kedden a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik