Belföld

Szájer felesége fontos pozíciót kap

Handó Tünde a jelölt az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára.

Szájer József feleségét, Handó Tündét, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság mostani elnökét jelölik az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára – derül ki az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága hétfőre tervezett napirendjéből.


Fotó: MTI

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint a Kúria elnöki posztjára pedig Darák Péter a jelölt.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő OBH elnökét az államfő jelölésére a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre, a legalább ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező bírók közül. Hatáskörébe tartozik a bírósági fels ővezetők kinevezése és a bírák kinevezésére vonatkozó indítvány megtétele.

A Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnöke igazgatási jogköröket nem gyakorol majd. A főbírót az Országgyűlés választja – a minimum ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül – kétharmados többséggel kilenc évre, a köztársasági elnök jelölésére. Ő nevezheti ki a Kúria kollégiumvezetőit, irányíthatja és ellenőrizheti a Kúria vezetőinek igazgatási tevékenységét.

Az MSZP elnöke szerint igazolódott korábbi aggodalma: Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője mondta meg Schmitt Pálnak, kiket jelöljön a Kúria és az Országos Bírói Hivatal élére, az államfő pedig végrehajtói szerepbe kényszerülve eleget tett a kérésnek. Mesterházy Attila azt mondta: színjáték volt az az egyeztetés, amelyet kedden a Sándor-palotában tartott a köztársasági elnök a parlamenti pártok vezetőivel. Schmitt Pál úgy tett, mintha érdekelné az ellenzék véleménye, de az új bírósági vezetők személyéről nyilvánvalóan a Fidesz-frakció döntött – jelentette ki.

A Kúria élére jelölt Darák Pétert támogatni tudja az LMP, az OBH elnöki posztjára jelölt Handó Tündét viszont “semmi szín alatt” – közölte Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője azt mondta: az elmúlt bő egy évben tartózkodott a köztársasági elnök bírálatától, a mostani jelölési folyamat azonban fordulópontot jelent, és a jövőben semmilyen jelölésről szóló egyeztetésen nem kíván részt venni Schmitt Pál államfőnél.

Indoklásul kifejtette: az új bírósági vezetőkről szóló keddi egyeztetésen – amelyen a frakcióvezetők sorában a fideszes Lázár János követte őt – a köztársasági elnök megnevezte lehetséges jelöltjeit a Kúria-elnöki posztra, az OBH vezetőjének személyére azonban aznap délután még nem volt jelöltje. Schiffer András viszont akkor is jelezte, aggályosnak tartaná, ha nem csak sajtótalálgatás lenne, hogy felmerült Handó Tünde neve a pozícióra.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára jelölt Handó Tündét biztosan nem támogatja a Jobbik, a Kúria élére jelölt Darák Péterről pedig a hétfői bizottsági meghallgatását követően dönt az ellenzéki párt frakciója – mondta Balczó Zoltán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik