Belföld

Nem veszik el az abortuszra szánt pénzt

A kormány nem támogatta a Jobbik és a KDNP módosító javaslatát, és a két érintett frakció sem kért szavazást az előterjesztésekről az Országgyűlésben.

Két KDNP-s képviselő, Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá gyermekvédelmi programokra költötte volna a büdzsében terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot.

Öt jobbikos honatya emellett azt javasolta, hogy azt a pénzt, amelyet a nem súlyos egészségügyi ok miatt elvégzett abortuszokra szánnának, adják inkább a kisiskoláknak. Az ellenzéki párt ugyanakkor olyan indítványt is benyújtott, amely csak harmincmillió forinttal csökkentette volna ezt az előirányzatot, és ezt az összeget a magzatvédelemmel foglalkozó Alfa Szövetségnek biztosította volna. A kormány egyik felvetést sem támogatta, a frakciók pedig nem kértek róluk külön szavazást, így az előirányzat megmaradt.

Segítség a közmédiának

A kulturális bizottság kezdeményezésére elengedte az Országgyűlés a Magyar Televíziónak a korábbi közmédiarendszerben keletkezett, és a társadalombiztosítási alapokkal szemben fennálló adó-, illeték- és járuléktartozását is. Továbbá nem kell áfát fizetnie a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak a Kunigunda úti gyártóbázis tulajdonjogának visszaszerzése kapcsán.

A Ház a költségvetési bizottság javaslatára döntött arról is, hogy az úgynevezett országvédelmi alapot és a kamatkockázati tartalékot 2012. szeptember 30-a előtt nem lehet felhasználni. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint az ezen, vagyis 200 milliárd forinton felüli, további 100 milliárdos általános tartalékot nem érinti a zárolás.

Tűzoltók, Audi, Meteorológiai Szolgálat

A fideszes Bóka István kezdeményezésére a képviselők úgy határoztak, hogy az önkormányzati tűzoltóságok az eredetileg tervezett 15 helyett 22 millió forint alaptámogatásra lesznek jogosultak a készenléti szolgálat működéséhez. A hatvani Grassalkovich-kastély felújítására ugyancsak megszavaztak 158 millió forintot. Elfogadták a kereszténydemokrata Kalmár Ferenc és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás közös előterjesztését is, amellyel a Kárpát-medencei Magvar Jogsegély Szolgálatnak juttatnak 50 millió forintot.

A fideszes Font Sándor indítványára plusz 200 millió forintot kap az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint hozzávetőleg ugyanennyit az Agrárgazdasági Kutató Intézet is. A fideszes Rogán Antal javaslatára 100 millió forintot különítettek el az Audi győri nagyberuházásához kapcsolódó útfejlesztésre. Ugyancsak az ő kezdeményezésére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 150 millió forintos támogatását 237 millióra emelik. Ezt részben a budai vári rekonstrukciókra szánt összeg csökkentéséből fedezik.

Leszavazták ugyanakkor Nógrád megyei fideszes politikusok, Székyné Sztrémi Melinda és Becsó Zsolt azon kezdeményezését, hogy biztosítson a büdzsé a 21-es főút fejlesztésének előkészítésére egymilliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik