Belföld

Abortuszra nem adna pénzt a KDNP

Elvonná az erőforrás-minisztérium jövő évi költségvetésében terhesség-megszakításra előirányzott 400 millió forintot két kereszténydemokrata képviselő, akik ezt az összeget például az örökbefogadások ösztönzésére gyermek és ifjúsági üdültetésekre fordítanák.

Az egykori tévés, jelenleg kereszténydemokrata Pálffy István és képviselőtársa, Sáringer-Kenyeres Tamás, az Országgyűlés honlapján közzétett kapcsolódó javaslatuk indoklásában kifejtik: a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat 400  millió forintot tartalmaz terhesség-megszakításra. Ebből az összegből azokat a terhesség-megszakításokat finanszírozzák, amelyekre nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt – ezen beavatkozások költségeit ugyanis az Egészségbiztosítási Alap fizeti -, hanem egyéb okok miatt kerül sor.

A módosító javaslat a rendelkezésre álló keretet az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok, pályázatok, egyéb előirányzatok támogatására fordítaná – írták.

A mellékelt táblázat szerint plusz hetven millió forinttal támogatnák a gyermek és ifjúsági célú üdültetést, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatására plusz 25 milliót különítenének el. A családpolitikai programok támogatását az előirányzathoz képest 25 millió forinttal emelnék meg, a családpolitikai célú pályázatokat 27 millió forint plusszal segítenék.    

A törvényjavaslatban szereplő összegnél (36,3 millió forint) nagyobb támogatást biztosítanának az egészségügyi társadalmi, civil és non-profit szervezetek működési támogatására is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik