Belföld

Jótékonykodás: könyveket kapnak az iskolák Győrött

Czuczor Gergely szülőföldjén, az Érsekújvár melletti Andódon hosszú évek óta kutatja a tudós papköltő hagyatékát Vágvölgyi Szilárd helytörténész.

Az eredmény egy könyv, amelynek kiadása azonban nehézségekbe ütközött.
Páratlan összefogással most mégis közkinccsé lett a történet. Varga Zoltán érsekújvári iskolaigazgató kereste meg Győrött Dr. Écsi Bélát, akinek szervezőmunkája révén a két győri Lions klub, és az Európai Borlovagrend tagjai adták össze a költségeket. Pió Márta vállalta a szerkesztést és a kiadást. A Palatia Nyomda támogatta a megvalósítást, és a bencés utódok közül Borián Elréd atya segített pontosítani, mit is tartalmazott Czuczor könyvtára.

A könyv jótékony célra készült: a közelmúltban hatvan példányt adtak át a kiadók a győri városházán Páternoszter Piroska humánpolitikai főosztályvezetőnek, aki a város oktatási intézményeibe juttatja majd el az ajándékot. Szintén a napokban vette át Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató a város könyvtárlátogatóinak szánt csomagot. A könyvcsomag nagy része pedig Mátyusföldre került, ahol a mai kisiskolások a magyar iskolákban megtudhatják, hogy egy Érsekújvár mellől indult parasztgyerek micsoda hatalmas karriert ért el, milyen nagy hatása volt a magyar irodalom nagyjaira akkor, amikor az írás, a költészet úri neveltetést, de legalább polgári ősöket feltételezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik