Belföld

„Csillagfogó”

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a fehérvári csillagda.

Az évfordulót szombaton ünneplik a „Csillagforgó” című kulturális, tudományos ismeretterjesztő rendezvénnyel. A gyerekek mesejáték és zenés, játékos programok mellett csillagokat nézhetnek, „égi” kézműves tárgyakat készíthetnek szalmából és csuhéból. Lesz üvegfestés és diavetítés. A program 14:30-kor kezdődik.

18.00 órától tudományos előadások következnek, de lesz még karácsonyi színházi előadás, tortaköszöntő, majd 20.00 órától élőzenei koncert.Ritka égi jelenségben, holdfogyatkozásban is gyönyörködhetnek az érdeklődők – hangzott el csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A csillagda története 1957. október 4-én kezdődött, amikor a SZPUTNYIK-1 fellövése az emberek tekintetét az ég felé fordította. Utána egyre nagyobb volt az érdeklődés a csillagok iránt, így 1960 őszén igényelt a város egy 15 cm átmérőjű Newton rendszerű tükrös távcsövet, melyet 1961 tavaszán a József Attila Gimnázium tetején állítottak fel. 1966 májusáig működött a gimnázium tetején a csillagda, amikor a Vidám Park igazgatója területet ajánlott fel a vidámparki tó mellett, és az új csillagvizsgáló fölé védőházat is készíttetett. A 15 cm-es Newton távcső mellett egyre nőtt az igény egy nagyobb fénygyűjtő képességű eszköz iránt. 1963 nyarán a székesfehérvári Uránia vezetője Miskolcra utazott, ahol az ottani csillagda vezetőjétől megkapta az ott működő 30 cm-es távcső dokumentációját. Az első elképzelések szerint 1965. április 4-én szerették volna átadni az új teleszkópot. A nehézségek miatt, az átadásra, csak 1967. szeptember 14-én került sor.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik