Belföld

Így kerülheti el a csaló webshopokat

Az általános tapasztalat szerint gyorsabb és biztonságosabb az internetes vásárlás, de azért jobb óvatosnak lenni.

Olcsó, gyors és biztonságos, hatalmas árbevételt termel és rohamosan nő az e-kereskedelem Magyarországon – ez a piac meghatározó szereplőinek egyöntetű véleménye, és való igaz, hogy a vásárlók is rákaptak az utóbbi években az internetes shoppingolásra. A pozitív tapasztalatok ellenére azonban nem árt körültekintőnek lenni mielőtt a karácsonyi ajándékvadászatot megkezdjük a világhálón.

Az eltűnt hűtő nyomában

Alig egy héttel ezelőtt a rendőrség felszólítására bezárták a Redcoon nevű internetes boltot, amiért a tőlük vett, szokatlanul kedvező áron kínált háztartási gépeket nem szállították ki a vásárlóknak. A szóban forgó webshop, egy népszerű német internetes bolt nevét viselte, amelyhez, mint később kiderült, semmilyen kapcsolat nem fűzte. Az ügynek több károsultja is lehet, az elsők közt egy hűtőgépet rendelő asszony tett panaszt.

A Redcoont a Bolthely.hu, e-kereskedelmi szolgáltatásokat kínáló cég szoftverével működtették, amíg le nem leplezték az átverést. A kamubolt feltűnően kedvező árai több árösszehasonlító weboldal kínálatában is megjelentek.

A Bolthely.hu Kft. a Hír24-nek írt levelében közölte, hogy a webáruház szoftverüket bejegyzett gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, illetve egyéb adószámmal rendelkező szervezetek vehetik igénybe. A kereskedés megkezdéséhez elengedhetetlen a szerződés illetve az általános szerződési feltételek elfogadása, valamint a szoftver díjának rendezése.

Hozzátették, hogy a szerződésben szereplő adatokat saját lehetőségeikhez mérten igyekeznek ellenőrizni (például az online cégjegyzékkel), de ők kizárólag technikai hátteret biztosítanak, a tartalmat a webáruházat üzemeltető fél tölti fel. Törvényi kötelezettségük az ellenőrzésre nincsen, az elhelyezett tartalmakért nem felelősek – jegyezték meg.

A Bolthely.hu szerint már többen érdeklődtek a Redcoon gyanús ügyletei miatt, amikor a rendőrség 2011. november 25-én megkereste a céget. Az ő kérésüknek 15 percen belül eleget téve felfüggesztették a csaló webáruház működését, amely mindössze pár napig volt elérhető – írták.

A magyar Redcoon interneten adta le a megrendelést a Bolthely.hu-nak, amire megküldték a szerződést. Ezután visszakapták a dokumentum eredeti példányát, sőt, a szoftver díját is rendezték. A kapcsolatot e-mailben, illetve telefonon tartották.

Biztosra kell menni

Egyes vélemények szerint az internetes boltok jogi szabályozása túl rugalmas ahhoz, hogy kiszűrhetők legyenek a magyarországi Redcoonhoz hasonló csaló webshopok. Problémát okozhat például, hogy a kedvezményes áron megjelenési felületet biztosító szolgáltatóknál, egy alapvető ellenőrzést követően, igen hamar létrehozhatók új internetes áruházak, amelyeknek a terméklistája az árösszehasonlítóknál is könnyen, szinte egyetlen kattintásra megjelenhet. Innentől már csak a vásárlók szemfülességén múlik, sikerül-e elkerülniük, hogy átvágják őket. Az általunk megkérdezettek szerint a Redcoon-ügyhöz hasonló esetek nagyon ritkán fordulnak elő, ezért ez alapján nem szerencsés megítélni a teljes e-kereskedelmi piacot.

Csupán pár alapvető dologra kell odafigyelni, hogy meggyőződjünk, valóban megbízható webshopot szemeltünk ki magunknak. Jenei Péter az olcsóbbat.hu árösszehasonlító portál vezetője a Hír24-nek elsorolta, melyek azok a jelek, amelyek gyanúra adhatnak okot.

Véleménye szerint csodákra egyetlen internetes áruház sem képes, ezért ha egy bolt a többihez képest 30-40 százalékkal olcsóbban hirdet egy terméket, akkor érdemes először megbizonyosodni arról, nem átverésről van-e szó. Ha például kizárólag bankkártyával lehet fizetni és nincs utánvételi lehetőség, akkor valószínű, hogy ez a helyzet – mondta Jenei.

Valószínűleg akkor sincs minden rendben az általunk kiszemelt webshoppal, ha egy szimpla internetes keresés után nem találunk arról fórumbejegyzéseket, hivatkozásokat. Az olcsóbbat.hu vezetője úgy véli, a közösség tudja legjobban szavatolni a megbízhatóságot, ezért megfelelő visszajelzést az árösszehasonlító oldalakba beépített értékelési rendszertől, illetve ismerőseinktől kaphatunk.

Jenei Péter elmondta azt is, amennyiben új internetes bolt jelentkezik a rendszerükbe, akkor minden esetben megvizsgálják, hogy azt létező cég működteti-e, rendelkezik-e székhellyel, weboldallal, termékskálával. Hozzátette, hogy az árösszehasonlító oldalak – így az olcsóbbat.hu is – kapcsolatban állnak olyan, olcsó webshop-szolgáltatást nyújtó rendszerekkel, mint a Bolthely.hu, de a fenti módszerrel minden esetben ellenőrzik a partnertől bejelentkező áruházakat. A Redcoon termékei egyébként nem jelentek meg az olcsóbbat.hu rendszerében.

Emellett létrehozták a megbízható bolt programot, amelyben egy független tanácsadó cég minden évben próbavásárlást végez az arra önként jelentkező webáruházaknál. Ha a bolt átmegy a teszten, akkor amellett, hogy megkapja az értékelést, hozzájut egy „100 százalékig megbízható” pecséthez, amelyet utána minden évben felülvizsgálnak. Jenei Péter szerint körről körre egyre többen jelentkeznek a programra, ami jól mutatja a megbízhatóság iránti igényt az áruházak részéről is.

Az általunk megkérdezettek szerint a Redcoon-ügyhöz hasonló esetek nagyon ritkán fordulnak elő, ezért ez alapján nem szerencsés megítélni a teljes webshop-piacot. A biztonságos e-kereskedelem népszerűsítését zászlajára tűző Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület honlapján további információkat találnak az internetes boltokra és a vásárlókra vonatkozó jogszabályokról.

(Az olcsóbbat.hu és a Hír24 kiadója a Sanoma Media Budapest Zrt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik