Belföld

Civilek fáztak a Fehér Ház előtt

Ha Matolcsy György, Hoffmann Rózsa és az IMF hívószavak, akkor még egy hűvös, zimankós délután is össze lehet csődíteni pár száz embert. A civilek újra gyűltek.


További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Berecz Valter

A Képviselőház előtti füves területen zsúfolódott össze az az 5-600 civil, akiknek a tisztes szombati családi ebéd után az ablakon kinézve nem ment el az életkedve a tüntetősditől. Céltól függetlenül elismerésre méltó módon helytálltak a fagypont körüli, ködös, szitás időben a Milla szombati tüntetésén. A mostani tüntetés célját igazából nem ismerjük, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter stand-up karrierjéhez lehet némi köze, mert neve viszonylagos népszerűségnek örvendett a most már profi módon összerakott színpadon felszólaló szpíkerek szólamaiban. Igaz, inkább step-off kontextusban.

A megjelent tüntetők szociológiai keresztmetszetét vizsgálva megállapítható, hogy középosztálybeli, ötven feletti réteg adta a többséget. Voltak egyetemisták és még ebben a zimankóban is akadtak többen, akik errefelé túráztatták a babakocsikat, vagy a tacsit kutyakabátban.


Fotó: Berecz Valter

Amikor megérkeztünk a Jászai Mari tér és a rakpart sarkára, épp Kerék-Bárczy Szabolcs dörgedelmei viszhangzottak a Képviselőház erődszerű falairól, hogy azután lomha dunai uszályok visszakézből lökjék őket a didergő tüntetők hallójárataiba. A 98 és 2002 között jócskán az első Orbán-kormány berkein belülről politizáló ex-MDF potentát éppen a Fidesz hatalmi csápjait és az épülő diktatúrát emlegette olyasfajta demgagógiával fűszerezve, melyet valószínüleg szintén ugyanebben az időszakban sajátíthatott el.

Rajta kívül a többi szónok egyébként többnyire rendelkezett mondanivalóval. A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) nevében felszólaló Nádor Lídia például a közoktatási törvény szerinte a gyermekekre és a tanárokra is káros elemeit hozta fel, úgy mint a délután 4-ig tartó kötelező iskolai jelenlét a szükséges anyagi háttér és szervezettség nélkül. Bejelentette továbbá, hogy a HAT a köznevelési törvény elfogadásának napjára, december 6-ára a törvény elfogadása elleni tiltakozásként a Kossuth térre szervez tüntetést.


Fotó: Berecz Valter

Kopjás Attila Steve, a Börtön helyett lakhatást! hálózat képviseletében célirányosan a hajléktalan problémákra adott rossz állami megoldásokról beszélt, a “Kocsis Máté (józsefvárosi polgármester) nevével fémjelzett” kormányzati hajléktalan-politikát kritizálta tárgyilagosan, de érzékletesen. Elmondta, ott valami nem lehet rendben, ahol 60 nap elzárással, vagy 150 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtanak egyébként teljesen ártatlan embereket, akiknek nincs más bűnök, minthogy lakóhely híján életvitelszerűen tartózkodnak az utcán.

Felszólalt még Hajós András humorista-énekes-médiaszemélyiség, vagy ezek tetszőleges keveréke is az eseményen, aki javasolta, hogy a civilek forduljanak az “íemefhez” és javasolják egy civil képviselő jelenlétét a tárgyalásokon, “mert a hitelt mi vesszük fel, nem a kormány”.


Fotó: Berecz Valter

Bár Magyarországon az utóbbi években hozzászokott az ember, hogy a tüntetési szezon itt 365 napos, azért a téli bundás-sapkás periódus első felvonása 1-1,5 óra alatt a végére ért. A nemtetszikarendszer slágerének gyomrozó basszusaival búcsúzott a Matolcsy György, az IMF és a kormányzati kommunikáció múlt heti tevékenységével közösen összerántott szombati tüntetés.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik