Belföld

Földön fekve virrasztottak a hajléktalanokért

A Börtön helyett lakhatást! hálózat tagjai a hajléktalantörvény ellen tiltakoztak csütörtök éjjel. Fagyoskodás, skandálás és kiabálás. Videó.

“Miénk itt az utca, miénk itt a tér, minden egyes ember ugyanannyit ér'” – többek közt ezt skandálták a földön ülő, földön fekvő demonstrálók éjjel Budapest belvárosában. A Börtön helyett lakhatást! hálózat tagjai december 1-jén a főváros több helyszínén, illetve vidéken és külföldön további hat településen éjszakai virrasztást tartottak. Így akarták kifejezni szolidaritásukat a hajléktalan emberekkel, és tiltakozni a hajléktalantörvény hatályba lépése ellen. Mint azt az egyik fővárosi tüntető megfogalmazta, szerették volna felhívni rá a figyelmet, hogy a fedél nélküli embereknek segítségre van szükségük, nem pedig börtönre vagy gumibotra.

A hálózat hétfői közleményében emlékeztetett, hogy Kocsis Máté fideszes képviselő és 12 képviselőtársa javaslatára olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, amely „kriminalizálja a hajléktalanságot”, és lehetőséget teremt arra, hogy előbb pénzbüntetéssel, majd elzárással büntethessék az életvitelszerűen közterületen való tartózkodást.

A tagok elfogadhatatlannak tartják a törvénymódosítást, szerintük a törvény semmilyen átalakítással nem szolgálná, a hajléktalankérdés jogállami megoldását. A büntetés-végrehajtás, szerepköréből adódóan, nem képezheti részét a szociális rendszernek, a szegénységet nem lehet büntetőpolitikai eszközökkel kezelni – írják a közleményben. A törvénytervezet nem definiálja megfelelően az életvitelszerűen lakhatás fogalmát, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozza a jogszabályt végrehajtókat is – véli a hálózat.

A Börtön helyett Lakhatást! támogatja azokat a programokat, amelyek az olcsó szociális bérlakás rendszerrel, a több ezer üresen álló önkormányzati ingatlan célszerű felhasználásával oldanák meg a problémát.

Olvasói sztorik