Belföld

Magasabbak a magyar béren kívüli juttatások

24.hu
24.hu

2011. 12. 01. 17:49

A volt szocialista országok közül csak Csehországban és Oroszországban kapnak többet bérben és béren kívüli juttatásban a munkavállalók, mint Magyarországon - derül ki a HayGroup menedzsment tanácsadó társaság csütörtöki közleményéből.

A Hay Group globális felmérésében 58 ország 12 millió cégének adatai alapján vizsgálta a munkavállalók javadalmazási helyzetét a világban. A dolgozóknak jutó béreket és béreken kívüli juttatásokat vizsgálták. Béren kívüli juttatásnak számít például a vállalati autó, a mobil vagy a cafeteria rendszer elemei, de még a vállalat által fizetett képzés is.
A közlemény szerint nem meglepő módon Svájcban a legnagyobb az alapbér, a bónusz és a juttatás összege. Svájchoz képest még Norvégia is jócskán le van maradva a második helyen.
Az eredmények szerint Magyarország a bércsomag egészét tekintve Európában a huszadik helyen áll. A magyar dolgozók javadalmazási csomagja csupán alig több mint ötöde a Svájcban kereshetőnek. A közvetlen régiót nézve Csehországban és Oroszországban jobb a javadalmazás, mint Magyarországon, viszont a lengyelek, a szlovákok, a románok és a balti államok dolgozóinak kevesebb jut.
Magyarországon a béren kívüli juttatás a teljes javadalmazás harmadánál kicsivel többet tesz ki. A világpiacon ez nagyon magas arány, a 16. helyet érte el ezzel az értékkel a globális versenyben. A globális felmérés szerint főként a fejlődő országokban helyeznek nagyobb hangsúlyt a készpénz helyett az egyéb juttatásokra.
A Hay Group tapasztalatai szerint Magyarországon egyre több vállalat bérpolitikájában és fizetési gyakorlatában figyelhető meg a teljes javadalmazási csomagra fókuszálás és az ezek alapján történő összehasonlítás a versenyképes fizetési csomag összeállításakor. Ez különösen fontos akkor, amikor a bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok a bérköltség jelentős növelése nélkül kell fenntartsák munkavállalóik motivációját és cégük bérpiaci versenyelőnyét.
Európa világviszonylatban is jól teljesített, a globális toplista első tíz helyére csupán Japán (3.) fért be Európán kívülről, az Egyesült Államok például csak a 16. helyen található. Ugyanakkor miközben Európában találhatók a legjobb fizetéseket kínáló országok, az utolsó tízben is három európai ország szerepel (Románia, Bulgária és Ukrajna).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.