Belföld

Ez nem légből kapott!

Nem légből kapott, hanem végre valóság a győri kórház tetején megépült helikopter-leszállópálya. A 330 négyzetméteres terület a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban zajló, több mint 11 milliárd forint értékű, egészségpólus projekt keretében valósulhatott meg.

A hazánkban is egyedülálló beruházás üzemkész, jelenleg a hatósági engedélyekre vár, hogy akár már december közepén fogadhassa a speciális kezelésre szoruló betegeket.
A megyei intézmény felett magasodó létesítmény építési munkálatai júliusban kezdődtek. Azóta egy korszerű, modern technikákkal felszerelt leszállópályát alakítottak ki a szakemberek. A felületre akár éjszaka is landolhatnak a légi mentők, hiszen egy kivilágított, ötöd rangú légiforgalmi bázisról van szó, mely a biztonsági szabályait tekintve akár a Liszt Ferenc Repülőtér előírásainak is megfelel. A jövőben a hetedik szintre landoló járműről a betegeket közvetlenül az épület liftjéhez tudják szállítani, így néhány perc elteltével a sérültet a megfelelő osztályon illetve műtőben látják majd el. A győri kórház jelenleg is zajló giga-projektjéből, a helikopter állomásra 70 millió forintot szántak, a fejlesztésnek köszönhetően pedig gyorsan és hatékonyan tudják kezelni a balesetben megsérülteket, az égéses- és szívinfarktusos eseteket, illetve a koponya- és gerincsérülteket is. A hatósági engedélyek beszerzését követően élesben is birtokba vehetik a légi mentők a tetőteret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik