Belföld

Elvetették a kockát

Szakszervezeti üzenet a kormánynak: ne kockáztassa a közszolgáltatásokat!


Varga László és Pataky Péter a kockával.

Egy hatalmas narancssárga dobókockával torlaszolták el a Parlament északi kapujához vezető sávot a szakszervezeti vezetők. Az üzenet a kormánynak szólt: ne kockáztassák a közszolgáltatásokat. Négy szakszervezetei konföderáció – az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – vezetői gördítették a Parlament felé vezető út közepére az óriási kockát, melynek lapjaira a munka, egészségügy, oktatás, közigazgatás, rendvédelem szavakat festették. A performansszal a szombati demonstrációjukra hívták fel a figyelmet. Az Országházba igyekvő autósoknak azonban nem okozott gondot megkerülni a sajtót épp tájékoztató csoportot.

„Kockán az életed!”

Közszolgálatmentő tömegdemonstráció lesz december 3-án (szombaton) 11 órától. A résztvevők a Parlamenttől a Magyar Tudományos Akadémiáig vonulnak, majd a Széchenyi téren déltől kezdődik a tüntetés. Nemcsak a közszféra dolgozóit, hanem minden magyar állampolgárt várnak a demonstrációra.

A Parlament előtti parkban rendkívül sok kutyagumi lapul a fűben, többen is belegyalogoltak a sajtótájékoztató résztvevői közül. A babona szerint, ha valaki belelép, annak szerencséje lesz. A szakszervezetek azonban remélik, nemcsak ebben bízhatnak.

Egyrészt a képviselőkben akarják felébreszteni a lelkiismeretet, hogy felelősséggel döntsenek a több millió magyar sorsáról, másrészt a közvélemény, az emberek figyelmét akarják a problémák felé fordítani a tüntetésekkel a munkavállalók érdekvésői. Hiszen nemcsak a munkáról, hanem a gyerekek jövőjéről is szól ez, az oktatás átalakítása például a tanárok mellett a szülőket is érinti – mondta Varga László, a demonstrációt szervező SZEF elnöke.

Kuti László, az ÉSZT vezetője hozzátette: aki fontosnak érzi, hogy Magyarországon élni lehessen, az nem engedheti, hogy a fiatalok jövőjét elvegyék. Pataky Péter MSZOSZ-elnök szerint a közszolgálat átalakításával felszámolják a jövőt.

Az Autonómok elnöke, Borsik János emlékeztetett: a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az Európai Unió munkaügyi biztosa is tiltakozott a munka törvénykönyv tervezett átalakítása miatt. A szakszervezeti vezető azt kérte: a kormány ne éljen vissza a kétharmados többségével, ne gazdasási háborút vívjanak, hanem tárgyaljanak – bár az jóval nehezebb. „Ha nem ezt teszik, bele fognak bukni” – tette hozzá.

A szakszervezetek vezetői saját Youtube-csatornát hoztak létre, amelyen üzennek az embereknek, illetve elmondják: milyen kockázatokkal kell együtt élni az egyes területek dolgozóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik