Belföld

Szakszervezetek visszavonatnák a Munka törvénykönyve tervezetét

Úgy vélik, sem a munkavállalók, sem a nemzetgazdaság, sem a vállalkozások érdekeit nem szolgálja a koncepció.

Hat szakszervezeti tömörülés hajdú-bihari szervezete egységesen állásfoglalása szerint a Munka törvénykönyve tervezete a beterjesztett formában sem a munkavállalók, sem a nemzetgazdaság, sem a vállalkozások érdekeit nem szolgálja, ezért a tervezet visszavonását ajánlották.

Az érdekképviseleti szervezetek megítélése szerint a tervezet hátrányos a munkavállalóknak, csorbítja az érdekképviseleti jogokat, nem támogatja a munkahelyteremtést, elfogadásával veszélybe kerülhet a munkabéke, s a kormányzatnak számolnia kell a közhangulat romlásával.

A szakszervezeti vezetők emlékeztettek rá, hogy a tervezethez 700 módosító indítványt nyújtottak be, ebből 98-at a szakszervezetek közösen.

Mindazonáltal úgy ítélik meg, hogy a tervezet olyan rossz, hogy abból módosító indítványokkal nem lehet jó törvényt csinálni, a megoldást a törvénytervezet visszavonása jelentené.

A hat szakszervezeti szövetség a jövőben egységesen lép fel a munkavállalók érdekében, ahogy a Liga jelenlevő képviselője fogalmazott: “ezután ők is ott lesznek minden demonstráción, bárki szervezze azt”.

Tóth Dezső, a házigazda MSZOSZ megyei képviselője elmondta, hogy a fórumra meghívták a hajdú-bihari kormánypárti egyéni képviselőket is, de azok nem jelentek meg. A nyolc fideszes képviselő közül hárman – Kósa Lajos, Halász János és Pósán László – más elfoglaltságuk miatt előzetesen jelezték távolmaradásukat, a többiek azonban nem válaszoltak a meghívásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik