Belföld

Lázár szerint új rendszert kell építeni

A Fidesz frakcióvezetője szerint a gazdasági válság adta lehetőségekkel élve új rendszert kell építeni, mert az az ország, amely erre nem képes, lemarad, sőt, "végérvényesen leszakad".

Helyes volt az elmúlt másfél évben a konfliktusokat, a vitákat is vállalva a gyors változtatások mellett dönteni, mert ha a kormány nem így határoz, ma nagyobb bajban lenne az ország – mondta a Fidesz frakcióvezetője egy keddi üzleti fórumon.

Magyarország 2010-re elveszítette versenyképességét, úgy tűnt, “totális zsákutcában van.” “Biztos recept nincs” a helyzet kezelésére, a kormány a gyors fellépés mellett döntött, mert “időszűkében voltunk.” Az ehhez szükséges erős politikai felhatalmazás, stabilitás a gazdaságnak kiszámíthatóságot jelent – fűzte hozzá Lázár János.

A változások után konszolidációs időszaknak kell következnie, amíg megbízhatóan működnek az új rendszerek. Ezért a kormány 2011 decemberét jelölte ki olyan időpontként, amíg minden átalakulással kapcsolatos törvénynek meg kell születnie – mondta a politikus. Hozzátette: 2012 az új rendszerek “próbaüzeme” lesz.

Lázár János a végtörlesztéssel kapcsolatban arról beszélt, nem lehet megtenni, hogy ne segítsenek a háztartások 25-30 százalékának, mert ez nemcsak gazdasági, hanem társadalompolitikai kérdés is.

A politikus hangsúlyozta, a munkavállalók “terhelhetősége a szélső határon van”, sokuknak súlyos szociális problémái vannak. Kitért arra is: elfogadhatatlan, hogy a munkavállalóknak a közszférában többletjogokat adjanak a versenyszférához képest, amelyhez éppen a közszférának kellene igazodnia. A társadalom maximálisan támogatja a közszféra átalakítását, mivel “óriási luxus” egy ekkora állam fenntartása – jegyezte meg.

Mint mondta, a gazdasági szereplőket jobban be kell vonni a teherviselésbe, az ezzel a céllal életbe léptetett különadók kivezetésének határidejét pedig a kormány tartani fogja.

A politikus szerint 2010-ben pártállástól függetlenül mindenki egyetértett abban, hogy 20 év után nagy változásokra van szükség az országban, ezért az átalakítások mögött “nagyon erős társadalmi felhatalmazás áll”. Magyarországon tehát “a társadalom változás után kiáltott”, és a kormánynak ennek az igénynek kellett megfelelnie – fejtette ki.

“Nyugat-Európában nem értik” a kormány kétharmados többségét, amelyhez a korábbi nyolc év rossz kormányzása vezetett – jelentette ki. Hangsúlyozta: ha a jelenlegi kormány is rosszul látja el feladatát, rá is ez a sors vár, mert rossz kormányzással nem lehet a választók bizalmát megszerezni. Ugyanakkor érdemben még nincs olyan erő – tette hozzá -, amely a Fidesszel szemben váltópártként felléphetne, vagyis a társadalom elfogadja a jelenlegi változtatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik