Belföld

Fidesz: nincs objektív alapja a leminősítésnek

A Fidesz szóvivője szerint semmiféle objektív alapja sincs a Moody's leminősítésének, Magyarország gazdasági mutatói továbbra is jobbak, mint a környező országokéi.

Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: “Magyarországon a hiány 3 százalék, a fizetési mérleg pozitív, az államadósságunkat jelentősen csökkentettük”. A szóvivő szerint az ország kizárólag a magas devizakitettség területén mondható gyengének, ám a kormány egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a külföldi pénznemben eladósodottakat kimentsék a “devizacsapdából”, és ebben már a bankszövetség is segédkezik.

A kormánypárti politikus szerint “most már mindenki látja, (…) hogy Európát pénzügyi támadás éri” és ez alól Magyarország sem tudja kivonni magát. A hitelminősítők gyakorlatát a közelmúltban Brüsszel és a lengyel jegybank is kritizálta, a francia pénzügyi felügyelet elnöke pedig azt mondta, a “pénzpiacok diktatúrát gyakorolnak a demokráciák felett, amit az emberek már nem sokáig fognak tűrni” – fűzte hozzá.

Selmeczi Gabriella kiemelte: minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a gazdasági válságból fakadó terheket “szétosszák”, vagyis azokból ne csak a családok és háztartások, hanem a bankok és a multinacionális vállalatok is vállaljanak részt. A háztartások megvédésére szolgáló lépések közé sorolta a bankadót és a különadókat, valamint a gyermekek után járó adókedvezményt, a gyes és a gyed visszaállítását, illetve a nők negyvenéves munkaviszony utáni nyugdíját.

“Tudjuk, érezzük, hogy mi a feladatunk, és ezt nagyon nagy hittel és meggyőződéssel tesszük is”, de a pénzpiacokon komoly kritikával fogadják ezeket az intézkedéseket” – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: “mi azt szeretnénk tenni, ami a magyar embereknek jó, nem pedig azt, ami a bankoknak, illetve a bankároknak jó”.

Selmeczi Gabriella arra a kérdésre, nem tartják-e spekulációnak a leminősítést, azt mondta, “Magyarországot a Moody’s nem a bóvli, hanem a spekulációs kategóriába” sorolta, ami szerinte “nagyon sokat mondó” meghatározás.
A szóvivő szintén kérdésre válaszolva aláhúzta: a közvélemény-kutatási adatok alapján a választók bíznak a magyar kormányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik