Belföld

Ilyen még nem volt a Tisztelt Házban

Botrány, obstrukció és parázs vita jellemzi a parlament mai ülését.


Fotó: MTI

A munka törvénykönyvéről szóló részletes vita lezárásáról döntött az Országgyűlés kedden délelőtt. A hétfői napirend részét képező vita éjszaka kezdődött, és mivel akkor az ellenzék volt többségben, elérte, hogy a csaknem hétszáz módosító javaslatot ne összevontan, hanem hozzávetőleg száz vitaszakaszban tárgyalják. Ebből reggelig egy ért véget.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a szavazást és a lezárást követően újra szót adott a képviselőknek. Ezt az ülésvezető azzal indokolta, hogy miután a parlament – képviselői indítványra – lezárta a vitát, a házszabály szerint frakciónként még egy-egy politikusnak és az elsőként szólásra jelentkező függetlennek legfeljebb öt percben meg kell adni a szót. Mint mondta, ez ülésvezetési hiba miatt elmaradt.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője reggel a házbizottság összehívását kérte, majd azt javasolta, hogy a részletes vitát péntek délután folytassa a parlament. Az ellenzék ezt elutasította. A szükséges négyötödös többség hiányában a részletes vita így tovább folytatódott.

Ugyanakkor a frakcióvezető ügyrendi javaslatára a Ház úgy határozott, hogy a vitát egy szakaszban folytatja. Ez akkor vált fontossá, amikor a vita lezárását kezdeményező indítvány érkezett. Ezt 219 igen szavazattal, 33 nem ellenében elfogadta a parlament. Így erről egyetlen szavazással dönthetett az Országgyűlés, ellenkező esetben viszont a száz vitaszakaszt egyenként kellett volna lezárni.

A vita lezárására a házszabály akkor ad lehetőséget, ha minden képviselőcsoportnak, illetve az elsőként szólásra jelentkezett független képviselőnek lehetősége volt álláspontja kifejtésére. Ekkor az indítvány előterjesztője vagy legalább tíz képviselő írásban javasolhatja a vita lezárását. Részletes vitában azonban a vita lezárása csak a tárgyalás alatt álló részre vonatkozhat. Jakab István levezető elnök azt nem ismertette, hogy a vita lezárását célzó indítványt kik nyújtották be.

Az eredeti napirendhez képest csúszik a szavazás a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, amelyet ráadásul még napirend előtti felszólalások is megelőznének.

A reggeli botrányos eseményekről itt olvashat részletesen.

Poltikai balhé zajlik Lázár szerint

Lázár szerint az új munka törvénykönyvének előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitája nem a munkavállalók érdekéről szólt, hanem a politikai balhéról.

A politikus azt mondta: az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik többször nehezményezte, hogy fajsúlyos jogszabályok esetében időkeretben zajlik a parlamenti vita. Ezt figyelembe véve például a munka törvénykönyvének részletes vitájára nem szabtak időkeretet, ám az ellenzéki pártok ezt „technikai obstrukcióra” használták fel – folytatta.

“Beláttuk, hogy nem jól állítottuk össze a Ház heti rendjét, ezért próbáltunk gesztust tenni”, ám az ellenzék „példátlan módon” nemet mondott a saját kérésének teljesítésére – fogalmazott a frakcióvezető.

MSZP: botrányos a tervezet

Az MSZP célja a figyelemfelkeltés volt azzal, hogy a vita alatt mindvégig biztosította az ellenzék többségét a parlamentben, meggátolva a napirendi pont tárgyalásának lezárását – hangsúlyozta Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Gúr Nándor, a foglalkoztatási bizottság szocialista elnöke.

Harangozó elmondta: rá akartak mutatni, botrányos, hogy a törvénykönyv tervezetéhez érkezett majdnem hétszáz módosító javaslatot éjszaka, a nyilvánosság elől elrejtve javasolta megtárgyalni a kormánytöbbség, és a vita csak éjjel negyed háromkor kezdődhetett el.

Gúr Nándor szavai szerint az MSZP arra is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a tervezet növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, illetve arra, hogy mekkora különbség van a Fidesz korábbi ígéretei és jelenlegi tettei között.

A kormánypártok és a tömjénfüst

A kormánypártok az éjszaka „leple alatt igyekeztek lezavarni” a munka törvénykönyvének részletes vitáját, és csak az ellenzék kitartásának és összefogásának köszönhető, hogy a részletes vita még kedden délelőtt is tart – mondta sajtótájékoztatóján az LMP-s Kaufer Virág. Hozzátette, hogy amíg a kormányerőket heten, addig az ellenzéket 25-26-an képviselték az éjszakai vita során.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP úgy fél a törvényjavaslattól, „mint ördög a tömjénfüsttől”. Megjegyzése szerint a kormánypártok félnek a nyilvánosságtól és a munkavállalók véleményétől, ezért mindent megpróbáltak elkövetni, hogy a vitát lezárhassák.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék az éj folyamán obstrukciót hajtott-e végre, azt felelte, hogy az éjszaka során a vita házszabály szerint zajlott le.

Vége!

Az Országgyűlés több mint 32 órás ülésezés után tarthat pihenőt kedd estétől, miután a hét első két napjának ülésnapja összeért az MSZP által indított obstrukció miatt.

Az Országgyűlés ülése ezt követően a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával, majd a keddi ülésnapra kiírt általános és részletes vitákkal ért véget kedden, 21 óra 12 perckor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik