Belföld

Botrány és obstrukció a parlamentben

Maratoni vita kezdődött hétfőn az új munka törvénykönyvéről, amelyet nem tudtak lezárni a kormánypártok kezdeményezésére sem. Ilyen még nem volt.

Nem szavazta meg a Házszabálytól való eltérést a parlament így folytatódik a részletes vita az új munka törvénykönyvéről, amely hétfői napirend szerint kedden hajnalban kezdődött. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője – közbekiabálások közepette – ügyrendi javaslatban kérte: vonják össze a több száz szakaszból álló vitát, hogy egyben tárgyalják. Az Országgyűlés erről kézfeltartással szavazott, és elfogadta a javaslatot.


Fotó: MTI

Lázár János korábban arra tett javaslatot a Házbizottság soron kívüli ülésén, hogy a parlament péntek délután folytassa az új munka törvénykönyve előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették – közölte a Fidesz frakcióvezetője a testület tanácskozása után újságírókkal. Lázár János szerint nyilvánvaló obstrukcióról van szó. Az ellenzék méltánytalannak tartja a kormányoldal eljárását.

Lázár János a házbizottság kedd reggeli ülése után úgy fogalmazott, politikai cirkuszt akar a Jobbik és az MSZP is, s nem a munkavállalók érdekei foglalkoztatja őket, hanem a politikai balhé. Arra, hogy időben mindez mit jelent, vagyis várhatóan meddig folytatódik a részletes vita, azt válaszolta: meg fogjuk látni, mi történik az ülésteremben.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a tanácskozást követően méltánytalannak és vállalhatatlannak nevezte, hogy a munka törvénykönyvéhez érkezett több száz módosító indítványt hétfőről keddre virradó éjszaka akarta a kormányoldal megtárgyalni. Azonban – mint fogalmazott – a “hatalmi gőgnek” szembesülnie kellett azzal, hogy nem tudja keresztül vinni a lezárt, elfogadott napirendjét. Közölte: az MSZP semmi mást nem akar, mint hogy az ellenzéki módosító indítványokat érdemben megvitathassa a Ház. A politikus szerint világossá vált, hogy a Fidesz nem akar ebben a vitában részt venni. Arra, hogy meddig fog tartani az új munka törvénykönyvének részletes vitája, úgy reagált: addig, amíg a módosító indítványokról az ellenzék nem tudja kifejteni az álláspontját.

Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint olyan parlamenti ütemezés zajlik, amely követhetetlen, továbbá kifogásolta, hogy olyan időpontban folyt a részletes vita, amikor nem volt mód arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt formálódjanak a vélemények. Az LMP szerint olyan súlyú jogszabályról van szó, amelynek tagolt, értelmes, a nyilvánosság számára hozzáférhető vitáját meg kell oldani.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója emlékeztetett: már múlt csütörtökön kezdeményezték, ne hétfőn, utolsó napirendi pontként legyen a törvénykönyv részletes vitája, mert már akkor látható volt, hogy hosszadalmas vita várható. Rétvári Bence államtitkár akkor azonban azt mondta – idézte szavait -, hogy nagyon jó helyen van hétfő éjszaka ez a vita. Farkas Gergely hozzátette, akkor tudják támogatni a vita elhalasztását, ha a Ház biztosítani tudja, hogy az tévéidőben folytatódjon. A péntek délutánt azért nem támogatják, mert lehet, hogy akkor is éjszaka, a nyilvánosság kizárásával vitáznának – jegyezte meg.

Reggel nyolckor a hétfői napirenddel vagyis az új munka törvénykönyvének vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés, az ülést addig vezető szocialista alelnököt, Ujhelyi Istvánt a fideszes Lezsák Sándor váltotta a pulpitoson. A napirend változatlanul hagyását Lezsák jelentette be.

Maratoni ülés

Kedden reggel csaknem nyilvánvalóvá vált, hogy a parlament 8 óráig nem fejezi be a munka törvénykönyvének részletes vitáját, amely éjjel negyed háromkor kezdődött és összesen mintegy száz szakaszban zajlik 700 módosításról. Az előterjesztés tárgyalásának első két és fél órájában ebből egyetlen szakaszt sem tudott lezárni az ülést vezető Ujhelyi István. Kiderült, hogy amennyiben a vita változatlan ütemben halad, akkor az akár ütközhet az első napirenddel, azaz a jövő évi költségvetés fő számairól szóló szavazás időpontjával.

A vita első két és fél órájában kizárólag a javaslat első három paragrafusához benyújtott módosítókról vitatkoztak. Az MSZP frakció tagjai egyebek mellett a törvény alapvető céljait kifogásolták, kétségbe vonva, hogy ezáltal bővülhet a foglalkoztatás, míg kormánypárti politikusok adatokkal próbálták cáfolni ezt, kiemelve az új munka törvénykönyve tervezetének pozitív hatásait.

A szocialista képviselők közül többen – így például Harangozó Tamás és Gúr Nándor is – méltatlannak nevezte, hogy a parlament a hajnali órákban kénytelen tárgyalni ezt, a szerintük rendkívül fontos törvényjavaslatot. A fideszes Horváth Zsolt erre válaszolva azt mondta, a parlamenti képviselőknek egész nap ugyanolyan komolyan kell tudniuk hozzászólni az előterjesztésekhez, hiszen – mint mondta – az Országgyűlés csak korlátozott időtartamban tudja napirendjére tűzni a javaslatokat. A vitát tanácskozási- és technikai szünetekkel is megszakították.

Ujhelyi István korábban elmondta: reggel nyolc órakor Lezsák Sándor veszi át az ülés vezetését, így az ő feladata lesz eldönteni, hogy miként folytatódjon a parlamenti munka, amennyiben nem ér véget a munka törvénykönyvének részletes vitája. Kiemelte: nem tudja mi fog történni, eddig ugyanis nem sok példa volt hasonlóra, így precedensre nem tud majd hivatkozni a házvezetés. “Egy biztos, hogy el kell kezdődnie a keddi ülésnapnak, de közben pedig az ellenzéknek joga és kötelezettsége, hogy a részletes vita minden egyes benyújtott módosító javaslatához elmondhassa és elmondja véleményét” – fogalmazott, az Országgyűlés szocialista alelnöke.

Obstrukciót kiált az MSZP

A szocialista Nyakó István szerint nyílt obstrukció részükről a munka törvénykönyve részletes vitájának kedd reggelig történő elnyújtása a parlamentben. Nyakó azt mondta: a kormány téved, ha azt gondolja, hogy egyeztetés nélkül a Ház elé lehet vinni egy javaslatot, és éjfél utánra “el lehet dugni” egy vitát a választók elől. Az MSZP minden olyan obstrukciós lehetőséget ki fog használni, amellyel a törvény tárgyalását demokratikusan megszakítja és felhívja a választók figyelmét arra, hogy el akartak rejteni egy “ilyen rabszolgatörvényt”. Hozzátette: eközben megvalósult egy kormánypárti obstrukció is, a kormány képviselői folyamatosan ügyrendi kérdésekkel akarták levetetni a Ház napirendjéről a törvényjavaslatot.

Közölte, hogy 8-ig, a következő ülésnap kezdetéig jelen lesznek az MSZP-s képviselők a teremben és vitázni fognak. “Méltó és igazságos” befejezés lenne, ha a fideszes képviselők megérkezése után végigmennek az ajánlási pontokon, majd áttérnek a keddi ülés napirendjére – mondta.

Terítéken lenne…

A Ház hétfőn eredetileg elfogadott napirendje szerint a reggel 8 órára meghirdetett ülésnap első pontjában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondhat zárszót a jövő évi költségvetéshez, amit a 2012-es büdzsé fő számainak kialakítása és elfogadása követhet.

A képviselőknek első körben több mint félezer módosító javaslatról kell dönteniük. Ezután összeül az Országgyűlés költségvetési bizottsága, amely – az elfogadott módosítások figyelembevételével – a parlament elé tárja a 2012-es büdzsé főszámait. Az eredeti javaslatban a jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 13 950 milliárd forintban, kiadási főösszegét 14 527 milliárd forintban, hiányát pedig 576 milliárd forintban határozta meg a kormány.

Matolcsy György pénteken Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tárgyalt közgazdászokkal, ezután a nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a 2012-es költségvetés összeállításánál figyelembe vett 1,5 százalék helyett csak 0,5 és 1 százalék közötti gazdasági növekedés lehet elérhető 2012-ben.

A keddi ülésnap végén a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat tárgyalása, illetve honvédelmi és gazdasági tárgyú előterjesztések részletes vitája kerül terítékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik