Belföld

Parlament előtt a lex Esztergom

Külön törvényt alkotna a Fidesz Esztergom egyes intézményeinek átvételéről.

A Kósa Lajos debreceni polgármester, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Szabó Erika államtitkár és Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott által benyújtott törvényjavaslat szerint az önkormányzattól nyolc intézmény kerülne át az államhoz. Az előterjesztés célja, hogy az esztergomiak maradéktalanul hozzáférjenek a közszolgáltatásokhoz.

Az intézményeket a szállítói tartozásukkal együtt veszi át az állam 2012. január 1-jét követően, addig azok vagyonelemeit sem elidegeníteni, sem megterhelni nem lehet. 2012. március 31-én megszűnik az átvett – nem egészségügyi intézmények – vezetőjének, gazdasági vezetőjének megbízása.

Az Esztergom által átadandó intézmények:

1) Dobó Katalin Gimnázium

2) Balassa Bálint Múzeum

3) Glatz Gyula Szociális Központ

4) Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola

5) Körösy László Középiskolai Kollégium

6) Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola

7) Vaszary Kolos Kórház

8) Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola

Az előterjesztők szerint Esztergomnak nincs pénze ezen intézmények fenntartására. „A kialakult helyzet mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza és hátrányosan érinti az ellátottak, a szolgáltatást igénybevevő polgárok érdekeit.” A javaslat összhangban van az Országgyűlés 2011. november 21-i ülésnapján elfogadott, a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvénnyel is, amely meghatározott feladatok ellátását és a megyei önkormányzatok által fenntartott intézményeket állami irányítás alá rendeli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik