Belföld

Áder: kormányzati stabilitás a cél

Az európai parlamenti képviselő szerint a tervezettegyfordulós választási rendszer tisztességesebb, becsületesebb és korrektebb politizálásra kényszeríti majd a pártokat.

A gazdasági válság elhúzódásával Magyarországnak az az érdeke, hogy a választójogi törvény biztosítsa annak a lehetőségét, hogy stabil kormánya legyen minden választás után az országnak – mondta Áder János, a Fidesz választójogi és igazságszolgáltatási reformjainak előkészítésével megbízott európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban.

Mint mondta, a győztes mindent visz elve az angolszász országokban érvényesül. Ezek azonban tiszta, egyéni kerületi rendszerek, semmiféle arányosítás nincs bennük – tette hozzá.

Az interjúban Áder János ugyanakkor ellenezte azt is, hogy az abszolút arányosságra épülő német rendszerhez közelítsék a magyart. “Ez ugyanis garantáltan koalíciós kényszert, adott esetben folyamatos kormányzati instabilitást, ebből adódóan politikai válságokat eredményezhet” – fogalmazott az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy egyes politikai elemzők felvetették, hogy a Fidesznek érdekében állhat egy előre hozott választás Áder János úgy válaszolt: semmilyen hasonló szándékról, törekvésről egy fél mondat sem hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeken részt vett. “Nagyon meg lennék lepve, ha bárki felvetné a Fideszből az előre hozott választás gondolatát” – mondta.

A lap szerint Áder János szerint sokkal tisztességesebb, becsületesebb és korrektebb politizálásra kényszeríti a pártokat az egyfordulós rendszer, amely kizárja a hazug kampány lehetőségét.

Az összegyűjtött ajánlószelvények számával kapcsolatban a néppárti politikus azt mondta: ez a kérdés a parlamenti vita során még változhat. “Nem tekintem az alapkoncepció súlyos sérelmének, ha a Fidesz-frakció tesz egy politikai gesztust az ellenzéki pártoknak” – tette hozzá. Véleménye szerint nagyságrendileg nem nehezebb összegyűjteni a tervezetben szereplő 1500 ajánlószelvényt, mivel egy-egy választókerület mérete majdnem a duplájára nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik