Belföld

Botrány Morvai gimnáziumi esete miatt

"Kirakták" a pécsi Gandhi Gimnáziumból Morvai Krisztinát, aki előadást tartott volna. A gimnázium is, a romák is és az EP-képviselő is egymásra mutogat.

Morvai Krisztina nem tarthatta meg a korábban leegyeztetett előadását a pécsi Gandhi Gimnáziumban, ugyanis megkérték, hogy távozzon. Erről maga az érintett jobbikos politikus beszélt egy pécsi fórumon, amelyet a cigány-magyar együttélés problémáival kapcsolatban rendeztek.. A Gandhi igazgatója szerint az iskolába járó szülők kérték Morvai távozását – számol be a Pécsma.hu.

Az előadáson Morvai felidézte, nemrég országjárásba kezdett, s olyan települések, közösségek jelentkezését várta, ahol feszültséggel teli a romák és a többségi társadalom együttélése.

A politikusnő – elevenítette fel – épp emiatt fogadta örömmel a pécsi Gandhi Gimnázium meghívását, ahol többek között az iskola tanulóinak egy rendhagyó történelemórát tartott volna, amelyen a roma diákok – az együttélésből fakadó feszültséggel kapcsolatos – álláspontjára lett volna leginkább kíváncsi. Erre azonban nem kerülhetett sor.

Éppen az intézmény vezetőségével beszélgetett, amikor az iskolatitkár „fontos telefonhoz” hívta a Gandhi igazgatóját, aki visszatérve közölte vele, hogy mégsem tarthatják meg az előre megbeszélt programokat.

– Van egy befolyásos pióca réteg (cigányok és nem cigányok), akik a cigányság nyomorúságából élnek. Ezek szemét szúrja a kisebbség olyan valódi problémáinak felvetése, mint a segélyfüggőség, a lumpen élet fenntartása és a családonkénti hét-nyolc gyerek – fogalmazott hallgatósága előtt Morvai Krisztina. Hozzátette: a tisztességes cigányságnak és a magyarságnak közös problémái vannak.

Hogyan látja az igazgatónő?

A Gandhi Gimnázium igazgatója a Pécsma.hu-nak nyilatkozott az esetről. Mint azt Gidáné Orsós Erzsébet elmondta: néhány szülő kérte, hogy ne tartsa meg a történelemórát Morvai Krisztina, s ezt napközben az iskolatitkárnak is jelezték. Ő pedig mérlegelés után úgy döntött, hogy enged a szülőknek, s ezért kérte az európai parlamenti képviselőt a távozásra, aki ezt tudomásul vette.

Mint mondta, mindez még az európai parlamenti képviselőt egy, az uniót bemutató projektjük keretében hívták meg az iskolába, de ugyanígy tettek más EP-képviselővel is.

Az igazgatónő szerint ugyanis a program keretében mindössze az unióról szerettek volna a diákoknak ismereteket átadni. Ő egyáltalán nem hitte volna azt, hogy problémát okozhat Morvai.

Roma vélemény

A Roma Sajtóközpont által megkérdezett diákok azonban „rendhagyó történelemórára” voltak hivatalosak. A látogató személyén elmondásuk szerint meglepődtek, hiszen a Jobbikot elsősorban cigányellenes retorikájáról ismerik. Ezzel kapcsolatban szerettek volna kérdéseket is feltenni, de az iskola könyvtárába meghirdetett esemény elmaradt.

Közben számos cigány civilszervezet tiltakozó levelekkel fordult az iskola igazgatójához, lemondását követelve. 2008-ban botrányos körülmények között váltották le az intézményt tíz évig vezető Csovcsics Erikát, helyére Gidáné Orsós Erzsébet került. A tanári kar és a diákok akarata ellenében megválasztott igazgató kinevezése és a régi igazgató leváltása ellen a diákok tüntetést szerveztek, rövid idő alatt a negyvenfős tantestület nagy része távozott.

A Roma Sajtóközpont által megkérdezett egykori pedagógusok és diákok szerint a szakmai színvonal az elmúlt években lecsökkent, az új vezetés a Gandhi korábbi nyitott működését megszüntette. Szerintük ezzel a lépéssel a felépített közös identitás és gandhis öntudat, az iskola korábbi szellemisége szertefoszlott.

A közoktatási törvény szerint az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

A Gandhi Alapítványt roma és nem roma szervezetek, magánszemélyek hozták létre 1992-ben. A dél-dunántúli aprófalvakból származó, többségében mélyszegénységben élő családok gyermekei is itt tanulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik