Belföld

Sok olvasót veszítenénk, ha katasztrófa jönne

Olvasóink jelentős részét valószínűleg elveszítenénk, ha egy veszélyhelyzet után a jelenlegi katasztrófavédelmi rendszer figyelmeztetésére kellene lerohannunk a...hova is?

Az ország különböző részein élő olvasóink a Facebookon feltett kérdésünkre, hallották-e a riasztást, hol voltak, mikor megszólalt, milyen hosszan szólt, valamint, hogy 3 másodperces próba szerintük elég volt-e, sokan válaszolták azt, hogy semmit sem hallottak. „Szombathelyen semmit sem lehetett hallani”, “Kalocsán elég halk volt, tv-től is alig hallotam”, “Szeged belváros semmi”.

Érdekes módon még a belváros központi részein is akadtak, akik nem hallották a riasztást: “7ker, NY Cafe mögött, semmit nem hallottam:( “ “a parlament mellett szinte alig.csukott ablaknál meg semmit”, “Itt a 8 kerben semmi de semmi nem hallatszott… úgy látszik mi lennénk a járulékos vesztesség… khm… no mindegy… szóval itt síri csend és hullaszag…” Hozzánk nem hallatszott el(Belváros Palotanegyed)” vagy “apám száraz kenyeret darált a konyhában semmit nem hallodtam:xd”.

A többség azért ‘valamit’ hallott: “Gyálon kb.6 másodperc!” “Bp. Rákospalota kb 3 mp. De alig lehetett bármit is hallani az egészből :) ” “3.ker Békás! Nagyon halkan lehetett hallani, de ez kevés, ha baj van!” “Ha nem tudtam volna előre, hogy lesz, akkor vajmi kevés lenne…”

Voltak környékek, ahol viszont egészen jól hallatszott a legfeljebb 6 másodperces, légvédelmi szirénákhoz hasonló riasztás: “Itt elég hangos volt, talán mert a közelben volt Újpalotán a panelházaknál” vagy éppen a jól értesült olvasó már a részletekről is beszámolt: “Székesfehérvár, 3 mp – elérték a szirénákat az Oberon darabjai, így elhallgattak, mielőtt a vészt jelezhették volna :)”.

Voltak olyanok is, akik nem igazán értették miről kérdezünk: “milyen riasztás? lemaradtam valamiről?:)” és olyanok is, akiknek voltak még emlékei az ilyen riasztásokról: “A III. kerületben anyám hallotta. Nem örült…ő élőben is volt szerencsés élvezni a szirénát anno.”

A katasztrófavédelem közleménye szerint “A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A katasztrófavédelem 25.000 embert mozgósít, 2.500 sziréna fog megszólalni szerte az országban, és a gyakorlatról 16 tévé és rádió számol be”. A sziréna tehát csak az egyik lehetséges információforrás (bár a legegyértelműbb veszélyjelzés), cikkünk célja csupán a szórakoztatás, nem a gyakorlat értelmének vagy hatékonyságának megkérdőjelezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik