Belföld

Elfogyott Magyarország körül a levegő

Számtalan problémával nézünk szembe, melyek többségére nemhogy nem talált megoldást a Matolcsy-féle politika, hanem elmélyítette azokat.

Kapcsolódó cikkek

Helyesen döntött a kormány, amikor komoly hitelvesztés árán ismét az IMF-hez fordult, de nem várható, hogy gyorsan közös nevezőre jutnak – nyilatkozta Szalay-Berzeviczy Attila az Origonak. Az extőzsdeelnök szerint, nem számíthatunk sok megértésre és kegyelemre.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy mekkora veszteség érte Orbánékat azzal kapcsolatban, hogy ismét az IMF-hez fordultak, így válaszolt: politikai hitelességét tekintve komoly veszteség érte a kormányt, de Magyarország érdeke ennél sokkal fontosabb. Hozzátette: az IMF még önmagában nem jelent gazdaságpolitikai fordulatot.

Az IMF csak segíthet megakadályozni egy öngyilkossági kísérletet azzal, hogy finanszírozási védőernyőt biztosít a külső negatív pénzpiaci hatásokkal szemben. De ehhez előbb még meg kell állapodni vele. Erre pedig azért van szükség, mert elfogyott Magyarország körül a levegő. Az elmúlt hetekben a piacok ítéletet mondtak a forint árfolyamán és a magyar állampapírok hozamán keresztül a kormány gazdaságpolitikájáról. Az ország működésének finanszírozhatósága került veszélybe.

“Nem gondolom, hogy a kormányfő könnyen fogja beáldozni a tárgyalóasztalnál az eddigi politizálását karakteresen meghatározó intézkedéseinek egy sorát, hiszen itt már a személyes politikai hitelessége is a tét” – mondta a pénzügyi szakember, hozzátéve: a kormány az elmúlt másfél évben olyan mértékben haragította maga ellen a nemzetközi gazdasági szereplők szinte teljes spektrumát, hogy azt gondolom, nem számíthatunk sok megértésre és kegyelemre a tárgyalóasztalnál. Az IMF abban érdekelt, hogy az általa védett országok mihamarabb visszataláljanak a fenntartható növekedés, a pénzügyi stabilitás, valamint a piacról való finanszírozás pályájára, hogy biztonsággal saját lábra álljanak.


Fotó: AFP

Közölte: egyértelműen újra kell gondolnia a teljes gazdaságpolitikáját, és aztán azt el kell tudni adni egy teljesen új, hiteles személlyel. Az euróválságtól függetlenül is Magyarország számtalan problémával néz szembe, melyek többségére nemhogy nem talált megoldást a Matolcsy-féle gazdaságpolitika, de egyenesen elmélyítette azokat.

Gyakorlatilag nincs növekedés, magas szinten stagnál a munkanélküliség, a gyengülő forint miatt nem csökken az államadósság, a hazai megtakarítások hiányában egyre nagyobb a külföldi finanszírozóktól való függőségünk, miközben azokat meg egyre határozottabban riasztjuk el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik