Belföld

Orbánékat nagyon sürgeti az idő

Már csak egy hete van az Orbán-kormánynak, hogy a valóságtól elrugaszkodott makropályát a realitásokhoz igazítsa − különben jön a pótköltségvetés.

Kapcsolódó cikkek

A 2012-es büdzsé felől nézve az Orbán-kabinet időhúzásra játszik. Arra számít, hogy a karácsony előtt kezdődő IMF−EU tárgyalások ténye stabilizálja a forintot és segíti az államadósság piaci finanszírozását – írja a Napi Gazdaság.

A 2012-es büdzsé módosító javaslatairól és a hiányról a parlament a jelenleg érvényes menetrend szerint jövő kedden, november 29-én szavaz − ezt követően már nincs lehetőség a költségvetés érdemi alakítására. Ellenkező esetben a vitát újra kell kezdeni, ez viszont a költségvetési törvény idei elfogadását tenné lehetetlenné.

Bármelyik megoldást választja a kormány, az többhetes, de inkább több hónapos előkészítési és törvényhozási procedúrát jelent, ami tovább nehezítené Magyarország helyzetetét,

A 2012-es büdzsét a kormány 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolta végig − igaz, a kiadási oldalon 250 milliárd forint stabilitási és 100 milliárd forint általános tartalékot képzett. E prognózis 0,9 százalékra való visszavétele a kiadási oldalon 200-250 milliárd forint további szigorítást tenne szükségessé, az erről szóló módosító javaslatokat a kormánynak még a héten be kellene terjesztenie a parlament elé.

A kormány ugyan hivatkozhat arra, hogy a növekedési sokkot még kezeli a kétféle tartalék, ám ha azokat már most zárolja a kormány, akkor semmilyen érdemi biztonsági tartaléka nem marad 2012-ben az évközi kockázatok kezelésére.

Amennyiben a gyors változtatás elmarad, ám az IMF miatt változtatni kell a 2012-es büdzsén, akkor borítékolható az évközi kiigazítás: ez technikailag pótköltségvetés vagy új költségvetés készítését jelenti.

Nagyobb megszorítások jöhetnek

A kormány prognózisát sem az EU, sem a jegybank, de még az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank sem osztja – emlékeztet cikkében Széles Gábor, aki szerint tovább szűkülhet a mozgástér.

Az MGYOSZ volt és tiszteletbeli vezetője négy pontban foglalta össze, milyen lépéseket kellene megtennie a kormánynak – A részletek itt olvashatók.

Matolcsy György szerint helyreállítottuk a pénzügyi egyensúlyt, és fordulóponthoz érkeztünk. “Az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e növekedni” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik