Belföld

Katasztrófa a Galaktikus Birodalomban

Hétfőn áradások lehetnek a Tatooine-on és hőségriadót hirdethetnek a Hoth bolygón. Gyakorlatozik a katasztrófavédelem.

Országos gyakorlat keretében katasztrófariasztást ad ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011. november 21-én, hétfőn – áll a katasztrófavédelem közleményében.

Öt felhívás hangzik majd el a médiában reggeltől az esti órákig: az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók.

Aggodalomra ezúttal sincs ok – figyelmeztet az igazgatóság -, hiszen a májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a hétfői riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. Az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok háborúja című film helyszínein zajlanak.

A hétfői komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll majd – magyarázza a közlemény. Az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát (körülbelül 10 000 főt). Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.

A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé.

A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (mintegy 15 000 főt), majd próbaképpen országszerte működésbe lép közel 2500 sziréna.

Tekintettel arra, hogy a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetése nem lesz, ugyanakkor a mozgósított polgári védelmi szervezetek állománya és a 18-60 év közötti lakosság önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

„A lakosságnak sem a közérdekű közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője, az csak a rendszer próbáját szolgálja!” – áll a közleményben.

A gyakorlat közben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyeli a médiatörvény rendkívüli helyzetekre vonatkozó, médiaszolgáltatókat érintő rendelkezéseinek, illetve a közérdekű közlemények közzétételére vonatkozó rendelkezéseinek betartását. A hatóság a mostani gyakorlat során az általa működtetett Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet útján felügyeli a közlemények eljutását a médiaszolgáltatókhoz, majd regisztrálja azok megjelentetését, és szükség esetén segítő támogatást nyújt mind a katasztrófavédelem, mind pedig a média munkatársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik