Belföld

Idén már nem lesz megállapodás az IMF-fel

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az Európai Bizottsághoz azonban még hivatalos megkeresés még nem érkezett.

Kapcsolódó cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztréium közölte: “A magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk”. A megállapodás várhatóan 2012 elején köttetik meg.

A tárca csütörtök délután jelentette be, hogy a kormány új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Valutalappal. Hangsúlyozták, hogy az újfajta megállapodás – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést.

Orbán Viktor kormányfő  pénteken reggel azt közölte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel.

Hivatalosan nem keresték Európai Bizottságot

Ismeri az Európai Bizottság a magyar kormány azon szándékát, hogy egyfajta elővigyázatossági pénzügyi támogatásért kíván folyamodni a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Bizottsághoz is, de korainak tartja még kommentálni azt, mivel hivatalos megkeresés még nem érkezett a testülethez – jelentette ki Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője pénteken Brüsszelben.
Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy tudomása szerint az IMF mellett a kormány az uniós végrehajtó szervvel is tárgyalásokat kezd erről.
Amint a hivatalos kérés eljut az uniós szervekhez, azt nagyon alaposan tanulmányozni és értékelni fogják – tette hozzá a szóvivő.
Mint jelezte, egyelőre nem látni világosan, pontosan milyen típusú koncepcióról, kérésről van szó, ezért további részletekkel nem tud szolgálni a témáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik