Belföld

A szocik elnöke nyílt levélben kérleli az LMP-t

Mesterházy Attila szerint csak akkor van esély a Fidesz túlhatalmának csökkentésére, ha Karácsony Gergely visszalép a II. kerületi időközi választás második fordulójától.

Nyílt levélben fordult az LMP frakcióvezetőjéhez az MSZP elnöke. Mesterházy Attila arra kéri Schiffer Andrást, járuljon hozzá „a kétharmad lebontásához”. Szerinte csak akkor nyílik lehetőség a Fidesz parlamenti túlhatalmának csökkentésére, ha a harmadik helyen végzett Karácsony Gergely visszalép a szocialista jelölt javára.

Hozzátette: az LMP-s jelölt nyilatkozata, amely szerint nem kívánja „rehabilitálni” az MSZP-t, ellentmond korábbi javaslatának, amelyben technikai koalíciót, ellenzéki összefogást szorgalmazott 2014-re az Orbán-kormány leváltása érdekében.

Mesterházy hangsúlyozta: ma Lévai Katalin a legerősebb ellenzéki jelölt, egymaga több szavazatot kapott a hétvégi időközi választáson, mint a többi ellenzéki induló összesen. Ezért nincs ok arra, hogy a szocialistáknál tíz százalékkal gyengébb eredményt elérő LMP úgymond rehabilitálja.

A jövő vasárnap lesz az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója a főváros 2-es számú választókerületében, miután a múlt vasárnapi első forduló az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult. A városrész fideszes polgármestere magabiztosan végzett az élen. Láng Zsolt a szavazatok 52,61 százalékát szerezte meg. Egymaga több voksot kapott, mint a többi jelölt összesen.

November 27-én már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz. Az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik