Belföld

Megszorítani sem sikerült a fideszes Láng Zsoltot

Több szavazatot kapott, mint riválisai összesen, ám nem voksoltak elegen. Jön a második forduló, ellenzéki összefogás nélkül.

Miután a jogosultak csupán 39 százaléka voksolt az időközi országgyűlési képviselő-választáson, a két hét múlva esedékes második forduló során dől majd el, kié lesz a Balsai István alkotmánybíróvá választása nyomán megüresedett egyéni mandátum a főváros II. kerületében.

A városrész polgármestere, a fideszes Láng Zsolt magabiztos győzelmet aratott vasárnap, a szavazatok 52,61 százalékát szerezte meg (10.031 szavazat). A második helyen a MSZP-s Lévai Katalin végzett 24,18 százalékkal (4.611 szavazat), a harmadik az LMP-s Karácsony Gergely lett 15,55 százalékkal (2.965 szavazat).

A Jobbik jelöltjére, Bodor Zoltánra a voksolók 6,53 százaléka szavazott (1.245 szavazat), míg az MDF utódszervezete, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség által indított Kovácsics Ádámra 1,13 százalékuk (216 szavazat).

November 27-én már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz, az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet.

Láng Zsolt: „az emberek bíznak a kormányban”

Másfél év után is bíznak az emberek a kormányban, és támogatják munkáját – e szavakkal értékelte az eredményt a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. Hozzátette: csaknem az az eredmény született az időközi választáson, mint 2010 tavaszán. A polgármester szerint az emberek látják a nehéz helyzetet, és azt is, hogy a kormány nagyon nehéz örökséget kapott a szocialistáktól.

Emellett „egy teljes pénzügyi és gazdasági válság közepén vagyunk, és számtalan kérdés van, ami bizonytalanságban tarthat bennünket, de a kormány dolgozik, mindent megtesz annak érdekében, hogy kiutat mutasson” – fogalmazott Láng Zsolt.

Lévai Katalin: a szélesebb összefogás eredményt hozhat

Az MSZP jelöltje szerint az első fordulóval nem ért véget a választás a II. kerületben. 40 százalékot értek el ketten az LMP-vel, és a nyertes Láng Zsolthoz képest ez csak 10 százalékos lemaradás, amit szélesebb összefogással, erős kampánnyal be lehet hozni.

Megjegyezte: reméli, hogy az LMP jelöltje, Karácsony Gergely betartja nyilvánosan tett ígéretét, és visszalép a javára. A szocialista politikus szerint napokon belül elkezdik a megbeszéléseket az LMP-vel.

Karácsony Gergely: „nem lépek vissza”

A következő fordulóban is elindul az LMP jelöltje az időközi országgyűlési képviselő-választáson. Karácsony Gergely hangsúlyozta: korábban azt ígérte, akkor lép vissza az MSZP javára, ha reális esély van a Fidesz-KDNP színeiben induló Láng Zsolt megszorítására.

Szavai szerint a kormánypárti jelölt előnye viszont olyan nagy, hogy erre nem lát lehetőséget. Hozzátette, nem az ő feladata a rivális ellenzéki párt „rehabilitálása”, ezt a választóknak kell megtenni.

Bodor Zoltán: elegük van az embereknek

A politikától való elfordulást tükrözi az első forduló eredménye – nyilatkozta a Jobbik jelöltje. Szerinte a szavazati hajlandóság gyakorlatilag a fele volt a tavalyi országgyűlési választásoknak.

Hozzátette: indul a második fordulóban és nem támogat senkit a többi jelölt közül. Úgy látja, hogy ha összefog az LMP és az MSZP, akkor lehet esélyük „megszorongatni” Láng Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Kovácsics Ádám: a megmérettetés is siker

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség jelöltje szerint a rendszerváltás politikai nemzedékében csalódott polgárok otthon maradásukkal voksoltak a hazai közállapotok ellen az időközi választáson.

Közleményében úgy fogalmazott, hogy pártjuk az Országgyűlésen kívüli erők közül egyedüliként tudott jelöltet állítani, ezért számukra a megmérettetés is siker.

Elutasították az LMP kifogását

Vasárnap a helyi választási bizottság döntött egy, az LMP-s jelölt által benyújtott kifogásról. Karácsony Gergely szerint fideszes riválisa, Láng Zsolt összességében legalább 15 millió forintot költött kampányára, tizenötször annyit, amennyit a jogszabály megenged.

A testület hatáskör hiányában elutasította a beadványt arra hivatkozva, hogy a kérdés vizsgálata az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik