Belföld

Bajnai-bojkott a Parlamentben

Sem a volt kormányfő, sem az MFB korábbi vezérigazgatója nem ment el a mezőgazdasági bizottság kormányzati visszaéléseket vizsgáló albizottságának ülésére.

Az albizottság a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami kezességvállalással kapcsolatban kezdeményezte meghallgatásukat. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint ugyanis a cég úgy kapott 50 millió eurót 80 százalékos bankgaranciával és 10 milliárd forint fejlesztési banki hitelt 100 százalékos állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.

Budai Gyula azt akarta megtudni Bajnaitól, ki utasította a szabálytalan átutalásra Erős Jánost, a Magyar Fejlesztési Bank akkori irányítóját. A pénzintézet akkor a fejlesztési tárcához tartozott, amelyet Bajnai Gordon vezetett. Zdeborszky György, az MFB korábbi igazgatósági elnöke ott volt a testület ülésén, ám nem tud tájékoztatást adni az ügyről, mert azzal banktitkot sértene.

Az albizottság fideszes elnöke, Győrffy Balázs azt mondta: az exkormányfő „szórakozik” a bizottsággal, ezért legközelebb majd csak a parlament tavaszi ülésszakán hívja meg újból, ugyanis egy jogszabály-módosítást követően akkor már nem lesz lehetősége kibújni kötelezettsége alól.

Bajnai szólt, hogy nem ér rá

Az egykori kormányfő miniszterelnöki kabinetfőnöke hat nappal az ülés előtt jelezte a testület elnökének, hogy Bajnai Gordon külföldi programja miatt nem tud részt venni az ülésen, és felajánlott két időpontot, amikor az albizottság rendelkezésére áll. Ennek fényében érthetetlen, hogy az albizottság milyen alapon várta a volt kormányfőt a szerdai meghallgatásra.

“Felmerül a gyanú, hogy valójában csak egy újabb kommunikációs fogásról (mások szóhasználatával élve: szórakozásról) van szó, melynek célja az ország előtt álló súlyos problémákról való figyelemelterelés, és a volt miniszterelnök személyének lejáratása” – olvasható a Bajnai-titkárság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik