Belföld

Lázár cáfolta, hogy Orbán az IMF-fel zsarolt

A Fidesz frakcióvezetője szerint Orbán nem mondta, hogy "ha az IMF visszajön, én el..."

Lázár János a TV2 Mokka című műsorában elmondta: jövő hétfőn dől el, hogy az EVA mértéke hány százalékra nő január 1-jétől. A 35-40 százalék közötti sávban gondolkodnak: a fideszes képviselők jelentős része 35-37 százalékra emelné, a kormányzat egy része viszont 40 százalékra – ismertette. Hangsúlyozva ugyanakkor, hogy “a számok beszélnek”, azaz, a bevételi szempontok a legfontosabbak.

A frakcióvezető az interjúban cáfolta azt a sajtóinformációt, amely szerint alkut kötöttek volna Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy az eva megtartásáért cserébe a frakció nem fogja “megfúrni” a köznevelési törvényjavaslatot. Mint fogalmazott, “nem volt árukapcsolás”.

Arra a kérdésre, hogy Görögország és Olaszország után bedőlhet-e Magyarország is, azt felelte: “nem hiszem, hogy erre sor kerül”, a kormány az Országgyűléssel együtt minden olyan lépést megtett, amely ennek az elkerülését szolgálja. Magyarországon azért elképzelhetetlen olyan típusú baj, mint Görögországban vagy Olaszországban, mert kétharmados parlamenti többsége van a Fidesz-KDNP-nek, vagyis politikailag stabilak a viszonyok – mondta.

Arra, hogy szükség lehet-e hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól, közölte: nem tudja megjósolni, nem tudja megmondani, hogy 2012-ben az európai gazdasági környezet milyen lépéseket fog kikényszeríteni, de emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly úgy döntött, az IMF-től független utat fog járni.

A Népszabadság keddi számában arról írt, hogy “befolyásos források” emlékezete szerint zárt körben Orbán Viktor már korábban célzott arra, hogy “ha az IMF visszajön, én el…”. “Én nem emlékszem ilyen célzásra” – mondta Lázár János az ezt firtató kérdésre a TV2-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik