Belföld

Tarlós a “kínos” szmogriadóbírságról: pontosítani kell

Pontosítani fogja a szmogriadóról szóló rendeletet a főváros. Vállalni kell a felelősséget, hogy korábban kezdtek bírságolni - mondta Tarlós István.

Az ügy előzménye: november 4-én hajnalban a Városháza arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a budapesti levegőszennyezettség mértéke miatt elrendelik a szmogriadó riasztási fokozatát. Ezzel párhuzamosan a korlátozó intézkedéseket is elrendelték, miközben azokat nem aznaptól, hanem a következő nap reggelétől kellett volna megtenni.

Az akkor New Yorkban tartózkodó főpolgármester azonnali vizsgálatot kezdeményezett a “félreérthető, pontatlan tájékoztatás” miatt a Főpolgármesteri Hivatalban.

A városvezető hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be: a szmogriadóról szóló rendelet nem most született, megalkotásához semmi köze nincs a jelenlegi városvezetésnek.

Mint mondta, kiderült, hogy a rendelet nincs teljes összhangban egy kormányrendelettel, “ráadásul a fővárosi önkormányzat is hibázott”. Hozzátette: a hivatal nem fogalmazott egyértelműen a tájékoztatásnál, “ki kellett volna emelni, hogy bírságolni csak a jelenlegi rendeletben megfogalmazott türelmi idő letelte után, vagyis 24 óra után lehet”.

Tarlós István szavai szerint a hivatalnak vállalnia kell a felelősséget, hogy korábban kezdtek bírságolni, a rendőrség azonban nem hibázott.

A főpolgármester szólt arról is, hogy pontosítani fogják a rendeletet, illetve “sokkal pontosabban meg kell határozni a teendőket a hivatal illetékes vezetői számára”.

“Annyit hadd mondjak a mentségükre, hogy nemigen volt példa az utóbbi években arra, hogy riasztási fokozatot kellett volna elrendelni” – tette hozzá. Tarlós István a hivatal nevében elnézést kért.

Tarlós a városarculati tanácsadó elküldéséről
Nem csengtek egybe Bojár Iván András és a városvezetés elképzelései olyan mértékben, hogy a városarculati tanácsadót kellőképpen foglalkoztatni lehessen a Városházán – indokolta Tarlós István főpolgármester azt a korábbi hírt, amely szerint 2011. december 31-vel szerződést bontott a tanácsadóval.
A főpolgármester “tehetséges embernek” nevezte Bojár Iván Andrást, de jelezte, hogy nem értettek egyet minden vonatkozásban. Mint mondta, olyan is előfordult, hogy joggal elvárta volna, hogy pontosítson olyan újsághíreket, amelyeket “neki belső kötelessége lett volna pontosítani”. Tarlós István azt nem közölte, hogy melyik esetre gondol.
Fő okként azt nevezte meg, hogy a városarculati tanácsadó és a városvezetés elképzelései nem csengtek olyan mértékben egybe, hogy ki tudják használni a tanácsadó kapacitását, de semmiféle személyes konfliktusról, ellentétről nincs szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik