Belföld

Orbán emberei félrevezették a közvéleményt?

A független Molnár Csaba arra vár választ, lesznek-e következményei annak, hogy elhallgatták az amerikai nagykövet bírálatát.

Az amerikai nagykövet szóbeli tiltakozó jegyzékének letagadása kapcsán tett fel hat írásbeli kérdést a kormányfőnek Molnár Csaba független képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke – írja a Népszava. A lapnak Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a minap megerősítette: szóbeli demarsban tiltakozott az igazságszolgáltatást és a választási rendszert érintő sarkalatos törvénytervezetek ellen, amikor a kormányfővel tárgyalt.

Ennek ellenére a megbeszélés után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kijelentette: semmilyen amerikai tiltakozásról nem volt szó. A találkozó után az USA-ban tárgyaló Pröhle Gergely külügyi államtitkár szintén tagadta a demars tényét – emlékeztet a Népszava.

Molnár Csaba szerint ezek alapján megállapítható, hogy Szijjártó és Pröhle tudatosan félrevezette a közvéleményt. A képviselő arról kért tájékoztatást Orbán Viktortól, hogy a két hazugságon kapott politikus kinek az utasítására cselekedett, illetve hogy tervezi-e menesztésüket.

Molnár egyik kérdése szerint a menesztés elmaradása úgy is értelmezhető, hogy “a miniszterelnök valótlan állítás megfogalmazásával vádolja az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövetét”. A független képviselő arra is választ vár, hogy Orbán szerint hogyan befolyásolja a magyar-amerikai kapcsolatokat az, hogy vezető kormánypolitikusok napokon át félrevezették a közvéleményt a találkozón történtekkel kapcsolatban.

Mint korábban megírtuk, a másfél órás egyeztetésről távozóban Eleni Tsakopoulos Kounalakis nem nyilatkozott, a később kiadott külképviseleti közleményben sem volt szó tiltakozó jegyzékről, csak baráti hangulatról és a Magyarország sikerébe vetett hitről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik