Belföld

Gyurcsány: baloldali összefogás lehet a megoldás

A volt kormányfő szerint ha a színesedő baloldal fragmentált marad, az “Orbán malmára hajtja a vizet”.

A magyar baloldal helyzetéről és a lehetséges jövőbeli alternatívákról fejtette ki álláspontját Gyurcsány Ferenc és Magyar Kornélia a Policity rendezvényén. A volt kormányfő szerint a kritika alapvetően a társadalmi igazságtalanságok megszüntetésére irányul, mivel a baloldal a jogait gyakorolni nem képes sokaság nevében lép fel azért, hogy egy újfajta egyenlőség jöhessen létre. Hozzátette, ma Magyarországon a demokrácia tisztelete lényegesen alacsonyabb, mint 1990-ben, hiába hozott ugyanis a rendszerváltozás többlet szabadságélményt, ezzel együtt meghozta a szabadság terheit is.

Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója elmondta, egy 2008-as kutatásukból kiderült, hogy a magyarok 88%-a baloldali gazdaságpolitikát vall magáénak, ebből azonban nem következik az, hogy ugyanezek az emberek a választásokkor baloldali pártokra is szavaznának.

Gyurcsány Ferenc szerint hagyományos baloldali politikával nem érnek el semmit. A rászorulóknak járó pénzbeli juttatások növelése helyett célszerűbb lenne szolgáltatást nyújtani, a szegénység felemelése csak így valósulhat meg.

A konferencián megállapították, hogy van piaci kereslet a baloldalon, amely idővel kínálatot fog maga után hozni. Az elmúlt hetekben három szervezet alakult párttá (4K!, DK, Szolidaritás). A kérdés az, hogy e csoportok milyen szavazótáborokat tudnak megszólítani, merre tudnak majd nyitni.

„Politikai hontalanok hordái hömpölyögnek Budapest utcáin, akik nem találják a helyüket”- fogalmazott Magyar Kornélia. A szakember szerint a kis pártok nagyon nehéz helyzetben vannak, köszönhetően a belépési küszöbnek és a készülő választási rendszernek. Előfordulhat, hogy 2014-ben a baloldali pártok együtt indulnak majd a választásokon, de problémák és akadályok sokasága rejlik ebben a lehetőségben. Másrészről természetes, hogy a kormányoldal támogatottságát a válság nagymértékben csökkenti, de nem biztos, hogy ez a szavazótábor a baloldalon ’csapódik le’.

Gyurcsány Ferenc véleménye szerint az lenne a legjobb, ha a Fidesz és a Jobbik önálló jelöltjeivel szemben 2014-ben csak egy jelölt indulna. Ehhez viszont széles körű megállapodásra van szükség a színesedő baloldalon.

„Az nem lesz elég, ha abban megállapodunk, hogy váltsuk le Orbánt.(…) Nem azért nem ad Orbán több pénzt, mert egy galád ember, aki akarja, hogy haljon a magyar. Azért nem tud adni, mert nincsen pénze.” Egy haszna lehet annak, ami jelenleg Magyarországon zajlik, mégpedig az, hogy a társadalom húsz év után először talán megérti, nincs ingyenebéd – fogalmazott a volt miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik