Belföld

Gyurcsányék Kövérnél házalnak

A házelnökhöz fordult az MSZP-t elhagyó tíz képviselő.

Kövér Lászlónak címzett levelükben a Demokratikus Koalícióba átigazolt képviselők az alkotmányügyi bizottság eseti jellegű elutasítását kérik. Gyurcsány Ferenc híveivel együtt azt szeretné, ha a bizottsági állásfoglalásról az Országgyűlés mondaná ki a végső szót. A kérelmet tárgyaló plenáris ülésen Molnár Csaba képviselő szólalna fel az ellen, hogy csak fél év elteltével alakíthasson frakciót az MSZP-ből távozó és a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló tíz képviselő.


Fotó: Kummer János

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke – aki már a frakciómegalakításról tájékoztatta október 23-án Kövér Lászlót – a vitában azzal érvelt, hogy az alkotmányügyi bizottság korábbi gyakorlata különbséget tett a kilépő, illetve az új frakciót létrehozó képviselők között, és az utóbbiaknak nem kellett fél évre a függetlenek közé ülniük. Példaként a Magyar Demokrata Néppárt frakciójának 1996-os megalakulását hozta.

A vitában felszólaló kormánypárti politikusok viszont Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető házelnöknek írt levelére hivatkozva vitatták az azonnali frakcióalakítás jogát. Hangsúlyozták, hogy a szocialista képviselőcsoport vezetője a tíz képviselő kilépéséről számolt be, a házvezetés pedig a frakcióvezetői bejelentések igazságtartalmát hagyományosan nem vizsgálja. A kilépő képviselőkre ugyanakkor féléves frakcióalakítási tilalom vonatkozik – érveltek.

Molnárék szerint viszont az alkotmányügyi bizottság ok nélkül változtatott a Parlament két évtizedes – a Fidesz, a KDNP és az MSZP által 21 éven át támogatott – töretlen gyakorlatát, amely szerint az új frakció megalakítására nem vonatkozik a kilépés és kizárás esetére előírt hat hónapos moratórium. A testület érdemben nem is vizsgálta az ügyet, megtagadta, hogy az álláspontukat igazoló hivatalos dokumentumokat benyújtsák.

A hétfői bizottsági ülés és Kövér László nyilatkozatai után a Demokratikus Koalíció képviselői számára nem kétséges, hogy az Országgyűlés Fidesz-Jobbikos többsége a javaslat ellen fog szavaz, mégis szükségesnek tartják, hogy ne csak egy bizottság, hanem az Országgyűlés valamennyi képviselője dönthessen, vállalja-e a felelősséget a demokratikus ellenzék munkájának akadályozására tett kísérletért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik