Belföld

Folytatódtak a kemoterápiás kezelések Zalaegerszegen

Ma már a tervek szerint hívták be a betegeket. Megérkezett az a készítmény, amelyből hiány van egész Európában.

Pénteken már előre ütemezetten folytatódhatott a rákbetegek kezelése a zalaegerszegi kórházban. Megérkezett az a gyógyszer, amelynek hiánya miatt hétfőn fel kellett függeszteni 25-30 ápolt terápiáját. Az intézménynél azt mondták, hogy a folytatásban nem lesz fennakadás, március végéig elegendő készletet szereztek be. A kórház egyedi importengedéllyel, Európán kívülről rendelte meg a készítményt.

Az 5-fluorouracil nevű gyógyszer nem számít drágának, mindössze 500-600 forintos készítmény, beszerzése most importból sem került sokkal többe – jegyezte meg Ruzsa Ágnes, az onkológiai osztály főorvosa. Az egészségügyi államtitkárság a történtek kapcsán közölte: világméretű gond áll a háttérben, amely “gyártási és gazdaságossági problémák, illetve keresletnövekedés, továbbá termelési nehézségek miatt alakult ki”.

Most felmérik az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét, egyeztetést kezdeményeztek a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról, illetve “az átmeneti időre a hatékony alternatív terápiák lehetőségéről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik