Belföld

Hazaküldték a rákos betegeket a zalai kórházból

Elfogyott a kemoterápiás kezelésekhez szükséges gyógyszer. A gyártónál akadtak gondok.

Hétfőn folytatódhat a rákbetegek gyógyítása a Zala Megyei Kórházban, miután egyedi importengedéllyel, Európán kívülről megérkezik az a gyógyszerkészítmény, amelynek a hiánya miatt egész hétre fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket – közölte az intézmény onkológiai osztályának főorvosa szerdán az MTI érdeklődésére. Ruzsa Ágnes elmondta: 25-30 betegről van szó, ők hétfő óta nem részesülnek kezelésben, de az egyhetes csúszás miatt szakmai szempontból nem éri kár őket.

Hozzátette, hogy október végétől akadozott az ellátás, ezért akkor a kórház főgyógyszerésze beszerezte azt a mennyiséget, amely a forgalmazókon keresztül elérhető volt. Mostanra azonban végleg kifogyott a készlet, ezért egyedi importengedélyt kértek, hogy Európán kívüli forrásból be tudják szerezni a készítményt; a gyógyszer péntekre érkezik meg.

A főorvos közlése szerint azt az információt kapták, hogy szeptemberben derült ki, a gyártóknál nincs elég alapanyag, ennek okát azonban nem ismerik. Mint mondta, a kórház számára csak októberben derült ki, hogy gondot okoz a készítmény beszerzése.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt közölte: felmérik az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét és egyeztetést kezdeményez a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról és az átmeneti időre az alternatív hatékony terápiák lehetőségéről. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hazai betegellátás a lehetőségekhez képest zavartalan legyen. Hozzáteszik: speciális gyógyszert érintő, világméretű kórházi ellátást érintő gyógyszerhiányról van szó, ami a patikai gyógyszerellátást nem érinti.

A Zalai Hírlap szerdán számolt be arról, hogy yógyszerhiány miatt hazaküldték a rákos betegeket a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról, mert nem tudták számukra biztosítani a megkezdett kemoterápiás kezelés következő adagját.

A kórház október végén szembesült azzal, hogy vészesen fogyóban van a készlet és nem biztosított az utánpótlás sem – nyilatkozta a lapnak az onkológiai osztály vezetője. A hét elején kimerültek a készletek, ezért hazaküldték a betegeket, így gyakorlatilag kiürült a harmincágyas osztály.

A cikkben kitértek arra, hogy a 5-fluor-uracil nevű készítmény nagyon sokféle kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme; a kórház úgy tudja, európai alapanyaghiány áll a háttérben. A lap információi szerint az ellátási gond a szombathelyi, a veszprémi és a kaposvári kórház, továbbá más intézmények onkológiai osztályait is érinti.

Ruzsa Ágnes tájékoztatása szerint sokakat érint az alapvető gyógyszer hiánya, hiszen azokra a vastagbél-, a mell- és a fej-nyaki daganatok kezeléséhez egyaránt szükség volna. “Tűzoltásként” a kórház megrendelte külföldről a szert, ám a beszerzés 2-3 hétbe telik, “de olyan hír is járja, hogy egészen áprilisig nem lesz gyógyszer”.

A daganatos betegek kemoterápiájában két hétig különösebb következmények nélkül csúsztatható a kezelés, ennél hosszabb halasztás azonban már egészségkárosodáshoz vezethet – olvasható a napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik