Belföld

Megújul a szakképzési rendszer

Kevesebb közismereti, több szakmai tárgy lesz az iskolákban. Rendbe teszik az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) is.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a szakképzés rendszerének megújítását célzó törvény tervezetét. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a csütörtöki, kormányszóvívői tájékoztatón elmondta: általánossá teszik a három éves szakiskolai képzést, ahol mindhárom évfolyam szakképző évfolyam lesz.

A 9. évfolyamon elsősorban szakmai alapismereteket és közismereti tárgyakat tanítanak, a 10-11. évfolyamon pedig főként szakmai elméletet és szakmai gyakorlatot. Czomba Sándor hozzáfűzte: azoknál a szakképesítéseknél, ahol a szakma elsajátítása ennél hosszabb időt kíván, a törvény erre is lehetőséget kínál.

A szakközépiskolákban négy éves lesz a képzés, utána egy, illetve két éves képzéssel lehet megszerezni a kvázi technikusi képesítést. Kiemelte, hogy a negyedik év végén nem szakmunkás bizonyítványt, hanem a TEÁOR szerinti besorolású szakképesítésre jogosító papírt kap a tanuló, amivel munkát vállalhat, vagy egyes szakmákban továbbtanulhat a szakma elsajátításáig. Az első szakképesítés mindenkinek számára ingyenes, ez a szakközépiskolásoknál az 5. vagy 6. év végén szerzett szakmai bizonyítványt jelenti majd.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy jelenleg több mint 400 képesítés szerepel az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ), itt is lesznek változások, 100 körülire szeretnék csökkenteni a képesítések számát, és átláthatóbbá tenni a rendszert. Czomba Sándor megjegyezte: jelenleg körülbelül 40.000 tanulószerződés van Magyarországon, ez a képzésben részt vevők számához képest nagyon alacsony, a következő években akár kétszeresére is nőhet számuk.

Ehhez az kell, hogy azok a cégek, vállalkozások is partnerek legyenek a gyakorlati oktatásban, amelyek most nem foglalkoztatnak tanulót. Ebben  számítanak a Magyra Kereskedelmi és Iparkamara segítségére. Tanulószerződés a szakképző iskolákban 10. osztálytól köthető, illetve jelentős korlátozásokkal tanuló előszerződést lehet kötni 9. évfolyamon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik