Belföld

Kényszerszünetre küldhetnek 1500 diákot és óvodást

Nem kaptak elegendő állami támogatást az ormánsági iskolák. A sellyei kistérség az ország harmadik leghátrányosabb helyzetű területe.

Ha nem kapja meg a hiányzó állami támogatást az Ormánság, akkor december elejétől több mint 1500 óvodás és iskolás maradhat otthon, mert kényszerszünetet rendelhetnek el hat óvodában és öt iskolában, illetve 320 közalkalmazott és köztisztviselő esetében nincs meg a fedezet a bér kifizetésére – írja a Bama.hu. Mint azt Nagy Attila, az intézményeket fenntartó kistérségi társulás elnöke elmondta, tavalyról 14 millió, idén pedig 64 millió forint intézmény-fenntartási támogatással tartoznak az önkormányzatok, amit igyekezett kompenzálni a kistérség, illetve Sellye városa, azonban mára minden kassza kiürült.

„Az államkincstár 47 millió forint támogatást tartott indokoltnak Sellye esetében az átvállalt állami és a kötelező önkormányzati feladatok ellátására, azonban ebből mindössze 2 millió forintot kaptunk. Amennyiben a város megkapja a kincstár által jogosnak ítélt összeget, akkor tudjuk zökkenőmentesen tovább működtetni az intézményeket, ellenkező esetben nem – tette hozzá Nagy Attila.

A probléma megoldására a helyszínre hívták az illetékes minisztériumok képviselőit, a válságtanácskozást pénteken tartják a Baranya megyei Sellyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik